Gemeente Zwolle

Nieuwe huisvesting voor VMBO-scholen

Het college van B&W heeft op 12 oktober ingestemd met de verdere uitwerking van het Zwols Onderwijs Model. Er worden twee clusters voor beroepsonderwijs voor VMBO en MBO in de gemeente Zwolle gerealiseerd. Eén cluster gaat bestaan uit het ROC Deltion College en de beroepsgerichte opleidingen van de Thorbecke Scholengemeenschap, de Van der Capellen Scholengemeenschap en het praktijkonderwijs. Het andere cluster wordt gevormd door het ROC Landstede en de beroepsgerichte opleidingen van het Thomas a Kempis College, het Agnieten College en het praktijkonderwijs. Zo is een belangrijke stap gezet in de realisering van nieuwe onderwijshuisvesting voor het beroepsonderwijs in Zwolle en de lokale en regionale profilering van Zwolle als Onderwijsstad met modern beroepsonderwijs.

In Zwolle volgen heel veel jongeren opleidingen in het VMBO en MBO. Lange tijd heeft het beroepsonderwijs te weinig ontwikkelingskansen gekregen. Terwijl kwalitatief goed beroepsonderwijs een belangrijke bijdrage levert aan de sociaal-economische ontwikkeling en structuurversterking van Zwolle. Belangrijke voorwaarde voor de Zwolse ambitie om jongeren van 12 tot 23 jaar blijvend aan de stad te verbinden, is de aanwezigheid van kwalitatief goed onderwijs met moderne accommodaties en een goede aansluiting tussen onderwijs en het bedrijfsleven. De realisering van het Zwols Onderwijs Model voorziet hierin. Doelstellingen voor dit model zijn doorlopende leerlijnen en het voorkomen van uitval, verbetering van de aansluiting onderwijs ? arbeidsmarkt en inhoudelijke vernieuwing van het beroepsonderwijs. Hierbij staat de schoolloopbaan van de leerling centraal. Dit wordt in de huisvesting uitgewerkt in twee VMBO-MBO clusters, waarin het aspect van de "menselijke maat in het onderwijs" voorop staat. Er ontstaan voor VMBO-leerlingen kleinschalige en veilige leeromgevingen.

Financiering
De totale investeringskosten voor de VMBO-huisvesting bedragen ¤ 35,4 miljoen. Dit is exclusief de investeringskosten van het MBO, waarvoor de ROC's zelf verantwoordelijk zijn. Er ontstaat synergie- én efficiencyvoordelen door het samenvoegen van de beroepsgerichte opleidingen voor de leerjaren drie en vier en het praktijkonderwijs van de vier betrokken VMBO-scholen tot voorzieningen voor VMBO en praktijkonderwijs (in combinatie met het MBO). De ruimte behoefte van deze twee nieuwe VMBO-scholen is minder dan wanneer het afzonderlijke scholen zouden zijn gebleven. Dekking van de investeringskosten vindt plaats door de middelen die in het kader van het Masterplan Onderwijshuisvesting beschikbaar zijn gesteld. Ook dragen de instellingen ¤ 2,7 miljoen bij. Daarnaast leveren grondopbrengsten van af te stoten locaties financiële middelen op.

Masterplan Onderwijshuisvesting
De bestuurlijke keuze voor de realisering van de VMBO-onderwijshuisvesting heeft geleid tot een aantal gewijzigde huisvestingsvoorstellen in het Masterplan Onderwijshuisvesting. Het overleg hierover met de betrokken instellingen vindt plaats. Inzet van het overleg is om voor alle partijen te komen tot een optimalisering van de huisvesting voor het Zwolse onderwijs. Nu kunnen stappen worden gezet in de realisering van de onderwijshuisvesting voor het beroepsonderwijs, zonder daarmee de optimalisering van overige huisvestingsvraagstukken op een tweede plan te zetten.


---