Gemeente Zwolle

Uitvoering Hoofdinfrastructuur Stadshagen

De uitvoering van de plannen voor de Hoofdinfrastructuur Stadshagen (HIS) is weer een stapje dichterbij gekomen. Eind september stemde het college van B&W in met de financiering en de aanleg van de eerste fase van de Westenholterallee, de aanpassing van de infrastructuur rondom de huidige kruising Voorsterweg-Klipperweg en de eerste fase Hasselterweg. De HIS komt tot stand in nauwe samenwerking tussen de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.

De aanleg van de eerste fase Westenholterallee betreft het gedeelte tussen het Spoolderplein en de Spooldersluis. Om ruimte te maken voor de weg zal het steunpunt van Rijkswaterstaat verplaatst worden naar de omgeving van Hessenpoort. Het tracé is opgenomen in het bestemmingsplan Westenholterallee dat momenteel ter goedkeuring ligt bij Gedeputeerde Staten. De voorbereiding van de werkzaamheden start volgens planning waarschijnlijk in 2005. De aanleg van een nieuwe hoge brug ter hoogte van de Spooldersluis over het Zwolle-IJsselkanaal staat vooralsnog gepland voor 2007.

Hasselterweg
Ten behoeve van de voortgang van de woningbouw in fase 3 (Werkeren) en 4 (Frankhuis) is het noodzakelijk om snel te starten met de aanleg van de eerste fase van de Hasselterweg. Dit is het deel vanaf de kruising met de Westenholterallee tot Breecamp. Als eerste wordt de kruising Voorsterweg- Klipperweg aangepast, waarbij ondermeer een nieuwe fietsbrug wordt gerealiseerd. Het is de bedoeling om met de voorbereidingen hiervan te starten in 2005. Dit gedeelte is onderdeel van het geldende bestemmingsplan Stadshagen en heeft goedkeuring van Gedeputeerde Staten. De tweede fase van de Hasselterweg (de zogenoemde weg in randligging) maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Stadshagen II dat nu in procedure is en wordt in een latere fase aangelegd.

Financiering
De complete aanleg van de HIS komt op een bedrag van bijna honderd miljoen euro. Om dit te financieren heeft de gemeente vorig jaar een fonds, de bestemmingsreserve HIS, ingesteld die door diverse bronnen gevoed wordt. Een groot deel is afkomstig uit de grondexploitaties van Stadshagen I en II en uit een bijdrage van het concern zoals bepaald is in de Perspectiefnota 2003. De provincie heeft een bedrag van 3 miljoen euro uit het Actiefonds ter beschikking gesteld voor de inpassing van de infrastructuur Stadshagen. Ook kan de gemeente een beroep doen op de gebundelde doeluitkering (GDU). Jaarlijks beslist Gedeputeerde Staten over de verdeling van de gdu-middelen (3.5 miljoen euro in 2004) over de door de gemeenten in West-Overijssel ingediende projecten, na advies van het bestuurlijk Vervoerberaad. Voor de aanleg van het eerste deel van de HIS is voldoende geld beschikbaar. De uitvoering van de eerste fase van de HIS kost ruim 31 miljoen euro.

De gemeente wil met de provincie bestuurlijke afspraken maken over de planning en financiering van het gedeelte N331/Hasselterweg, dat na de aanleg (gepland na 2010) in eigendom, beheer en onderhoud komt van de provincie. De huidige Hasselterweg komt dan binnen de bebouwde kom te liggen en wordt aan de gemeente overgedragen. Gemeente en provincie sluiten te zijner tijd een akkoord over de onderlinge overdracht.


---