Gemeente Hoorn


Inwoners kunnen via gemeentelijke website bijdragen aan juiste taxatie van hun woning

Persbericht d.d.: 8 oktober 2004

De Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) bepaalt dat de gemeente de waarde van onroerende zaken eens in de vier jaar opnieuw moet vaststellen. Op 1 januari 2005 moeten alle onroerende zaken in Hoorn van een nieuwe waarde zijn voorzien.
De gemeente Hoorn is dan ook druk bezig met het actualiseren van alle vastgoedinformatie. Taxateurs bekijken en beoordelen alle panden, maar ook eigenaren en bewoners kunnen een rol spelen bij het op juiste waarde schatten van een pand waarvan men de eigenaar of gebruiker is. Op de website van de gemeente kan men namelijk bekijken of de zogeheten objectkenmerken juist zijn. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de inhoud van de woning, de kadastrale oppervlakte, de aanwezigheid van een garage, berging of dakkapel.
Gegevens controleren op Internet Deze gegevens zijn bereikbaar op het webadres www.hoorn.nl/taxwoz en opvraagbaar na het intypen van naam en sofinummer. Klopt er iets niet en wilt men daar een opmerking over maken, dan kan dat tot 15 november door op de reactieknop te klikken en duidelijk aan te geven hoe de

gegevens wel zouden moeten luiden.

Een taxateur beoordeelt de opmerkingen en past de gegevens zonodig aan. Deze opmerkingen worden overigens niet als formeel bezwaar aangemerkt en het kan enige tijd duren voor de informatie is verwerkt. Vanaf maart 2005 is het mogelijk om het taxatieverslag inclusief de toegekende waarde op de website te bekijken.

Waarde
Bij de bepaling van de waarde wordt uitgegaan van de waarde van de onroerende zaak op 1 januari 2003. Deze waarde geldt voor de belastingheffing over de jaren 2005 t/m 2008. De gemeente berekent op basis van de waarde de hoogte van de aanslag onroerende-zaakbelastingen. Tevens wordt de waarde gebruikt door het Waterschap en de Belastingdienst.

Vastgoedinformatie
De gemeente verzamelt en beheert vastgoedinformatie. Aan de hand van deze informatie bekijken en waarderen taxateurs alle 33.000 WOZ-objecten in Hoorn opnieuw. Aangezien dit een omvangrijke klus is, wordt niet ieder object van binnen bekeken. Wel vindt een beoordeling plaats van de vele kenmerken die de waarde beïnvloeden en vindt een vergelijking plaats met andere objecten die zijn verkocht rond
1 januari 2003.
Na vier jaar is de waarde van de meeste panden toegenomen en zal de taxatiewaarde hoger uitvallen dan die op de huidige beschikking. Het is daarom belangrijk dat de inschatting zorgvuldig gebeurt. De Waarderingskamer voert controles uit om over- en onderwaardering te voorkomen.

Woningen
Bij de waardebepaling van woningen wordt uitgegaan van het bedrag dat een woning zou kunnen opbrengen op de peildatum, wanneer het leeg verkocht zou zijn en onmiddellijk in gebruik zou kunnen worden genomen. Dit heet de vrije verkoopwaarde van het pand. Objecten die op 1 januari nog niet geheel gereed zijn, worden naar de feitelijke toestand op 1 januari van het betreffende jaar getaxeerd. Dit houdt in dat de waarde een gedeelte is van de uiteindelijke waarde.

Referentiepanden
Per wijk worden alle panden onderzocht met een verkoopcijfer rond de peildatum. Panden met bruikbare verkoopcijfers, die ook nog eens representatief zijn voor panden in een bepaalde buurt of voor een bepaalde categorie, worden gebruikt als referentieobject. Met behulp van referentieobjecten worden de andere panden snel en vakkundig gewaardeerd. Voor elk pand is er een onderbouwing met drie referentieobjecten.

---