Partij voor de Dieren


Publiek protest na oproep Partij voor de Dieren overweldigend: Amersfoortse dierentuin doodt bavianen (nog) niet 20-10-2004

Amsterdam, 20 oktober 2004 - De Partij voor de Dieren (PvdD) is verheugd over de herziening van het Amersfoortse standpunt over het doden van bavianen. Voor de PvdD is echter nog geen einde aan dit drama van het mogelijk doden van gezonde dieren gekomen. De PvdD wenst een garantie te krijgen van dierentuin Amersfoort dat er nu en in de toekomst geen gezonde dieren worden ''geruimd''. Ook vindt de PvdD dat alle dierentuinen in Nederland een ethisch beleid moeten voeren als het gaat om het doden van dieren. De PvdD zal de Vereniging van Dierentuinen vragen wat hun standpunt is in deze en zal zonodig aan minister Veerman vragen de wet zo te wijzigen dat het ''afmaken'' van gezonde, maar in de ogen van de directie overtollige dieren, tot het verleden behoort.

Vanzelfsprekend is het betreurenswaardig dat een dierentuin pas tot ethisch besef komt als de publieke druk groot wordt. Na de actie van de PvdD hebben ruim duizend mensen binnen 1 dag hun protest naar Amersfoort gestuurd. Het beleid van genoemde dierentuin wordt door vele mensen veroordeeld. "Wij zijn vooralsnog niet gerust op een goede afloop voor de bavianen"', zegt Marianne Thieme, voorzitter van de PvdD, zij spreekt van een ''wel heel opmerkelijk snelle koerswijziging van de directie van dierenpark Amersfoort". De PvdD wil harde garanties ''dat het beleid voor nu, straks en voor altijd gebaseerd zal zijn op werkelijk ethisch handelen''. Een beleid dat gericht is op preventie van problemen dient nú ontwikkeld en uitgevoerd te worden. De mooie woorden op de website van Dierenpark Amersfoort ten aanzien van haar doelstellingen ("(...) Doel is het besef van de waarde van de natuur over te brengen bij de mensen".) dienen inhoud te krijgen in het beleid van het dierenpark.

Het fok-, handels en dodingsbeleid is te zeer een black box. De PvdD maakt zich grote zorgen over wat er plaatsvindt binnen het beleid van de dierentuinen. Daarom zal de PvdD aan de Vereniging van Dierentuinen vragen om helderheid te verschaffen over het standpunt in deze kwestie en wil zij opening van zaken. De Vereniging van Dierentuinen is verplicht om aan de bezoekers van de dierentuinen aan te geven wat hun beleid is als het gaat om het doden van gezonde dieren.

Zonodig zal de PvdD aan minister Veerman vragen om de wet- en regelgeving zodanig te veranderen dat het doden van gezonde dieren onder het motto van '' de dierentuin is vol'' tot het verleden behoort.

Vele mensen hebben de partij benaderd en gevraagd wat er in al die andere dierentuinen gebeurt met ''overtollige'' dieren. De Partij voor de Dieren heeft deze zaak tot een kernpunt gemaakt van eigen beleid omdat hier een goed voorbeeld is van het gebruiken van dieren voor menselijke doelen zonder dat er voldoende gekeken wordt naar de belangen van de dieren zelf. Wanneer de populatie van dieren niet via geboortebeperking of anderszins in stand is te houden is de conclusie dat deze dieren ongeschikt zijn om te worden gehouden.

De Partij voor de Dieren is bereid om met de Vereniging van Dierentuinen in dialoog te treden om hun standpunt te vernemen.

Hopelijk ziet deze organisatie in dat het niet alleen om groepen van dieren gaat, maar dat zij een plicht hebben om ieder dier een goed welzijn en gezondheid te garanderen. Net zoals de eigenaren van alle dieren in Nederland deze zorgplicht hebben.