Time : 10:51:59 AM
Date : Wednesday, October 20, 2004
Sender Name: SETCa-BBTK

Bediendevakbonden verzetten zich tegen de aanval op het bediendestatuut

De bediendevakbonden BBTK/SETCa (ABVV), LBC-NVK (Vlaams ACV) en CNE (Franstalig ACV) willen er nadrukkelijk aan herinneren dat de gelijkschakeling van de statuten van arbeiders en bedienden één van de materies is die aan de sociale gesprekspartners zijn voorbehouden, zoals bevestigd werd in het interprofessioneel akkoord 2003-2004 (gesloten eind 2002).

De bediendevakbonden herinneren er eveneens aan dat deze harmonisering een gelijkschakeling naar boven toe moet zijn, waarbij twee wezenlijke elementen van de arbeidsovereenkomst voor bedienden gevrijwaard moeten worden:

- de onmogelijkheid om een bediende in gedeeltelijke werkloosheid te plaatsen;

- het behoud van het opzeggingsstelsel van de bedienden.

Onder verschillende paradoxale en vaak tegenstrijdige voorwendsels zoals werkgelegenheid (om te kunnen aanwerven, moet men eerst gemakkelijker kunnen ontslaan), mobiliteit, flexibiliteit, gelijkheid (de kloof tussen de arbeiders- en bediendestatuten moet worden verminderd), proberen de werkgevers nu al jaren het bediendestatuut af te bouwen.

De gedeeltelijke werkloosheid van de bedienden stimuleren, kadert in deze wil tot afbouw. De werkgevers proberen in de praktijk immers om de flexibiliteit in de arbeidsorganisatie van de bedienden op te drijven, door de kost van de gedeeltelijke werkloosheid ten laste van de gemeenschap, en in dit geval ook ten laste van de sociale zekerheid te brengen.

De vakbonden zullen niet aarzelen de bedienden te mobiliseren tegen alle maatregelen die gericht zijn op de afbouw van het bediendestatuut.

Voor de LBC-NVK: F. Wyckmans, Algemeen Secretaris Voor de CNE: R. Coumont, Algemeen Secretaris

Voor BBTK/SETCA: Chr. Roland, Voorzitter en E. De Deyn, Ondervoorzitter

Meer informatie bij:
Christian Roland: 0475-34.94.61
Erwin De Deyn: 0475-27.31.33