VVD



19 okt 2004 -

Kamervragen over verkiezingen Wit-Rusland

De uitslag van de verkiezingen in Wit-Rusland wezen uit dat de zittende president Lukashenko van de kiezers aan zijn derde termijn mag beginnen. Diverse media berichtten dat er mogelijk zou zijn gefraudeerd met stembiljetten. VVD-Kamerlid Hans van Baalen heeft hierover Kamervragen gesteld. Vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het referendum en de parlementsverkiezingen in Wit-Rusland.


1. Is het waar dat 77,3% van de Wit-Russische bevolking voor de mogelijkheid tot een derde ambtstermijn van President Lukashenko heeft gestemd? Bent u van oordeel dat deze uitslag de publieke opinie in Wit-Rusland weergeeft?


2. Bent u op de hoogte van het feit dat onafhankelijke polls van tevoren hadden vastgesteld dat een meerderheid tegen het voorstel om een derde ambtstermijn mogelijk te maken zou stemmen?


3. Hebt u kennis genomen van de foto's die de BBC in bezit heeft met vooraf ingevulde stemformulieren? Wat is uw oordeel over deze praktijken? Bent u van mening dat het hier wijdverbreide praktijken betreft?


4. Zijn er ook aanwijzingen dat er bij de gelijktijdige gehouden parlementsverkiezingen onregelmatigheden voorkwamen? Belemmert het feit dat Nederland en de Europese Unie geen diplomatieke presentie in Wit-Rusland hebben een adequate beoordeling van de situatie ter plaatse? Indien dit zo is, bent u dan bereid het absentiebeleid te heroverwegen?


5. Als het OVSE-rapport uitwijst dat er fraude heeft plaatsgevonden, bent u dan bereid om als EU-voorzitter in te zetten op een zware veroordeling van het bewind van Lukashenko en eventueel additionele sancties?

18 oktober 2004

'Driekwart achter Lukashenko in refrendum, nu.nl 18 oktober 2004, http://www.nu.nl/news.jsp?n=427608&c=21 Ibid. 'Stembusfraude vermoed in Wit-Rusland', Volkskrant, 18-10-2004