tros

Afdeling Communicatie
Hilversum, 20-10-2004

drie vermiste tieners terecht dankzij vermist

In de uitzending van TROS-programma VERMIST van 15 oktober jl. deed Jaap Jongbloed een dringende oproep op de vriendjes en vriendinnetjes van drie weggelopen meisjes. Het drietal, Melanie van 12 jaar en Carmen en Erin van 15 jaar waren 'm gesmeerd omdat het gedwongen verblijf in jeugdinrichtingen hen niet beviel. Wekenlang zwierven ze op straat en al snel bleek dat ze bij het onderduiken geholpen werden door hun vriendjes en vriendinnetjes. De oproep in VERMIST riep vruchten af want het zijn vooral de leeftijdgenootjes van de vermiste meisjes geweest die op hen hebben ingepraat zich aan te melden bij de politie.

In het geval van de 12-jarige Melanie heeft een kennisje het adres doorgegeven aan de politie waar ze zich bevond. Melanie werd zondagavond in Delft aangehouden maar verzette zich hevig waarbij ze zichzelf verwondde en een agent in de hand beet. De 15-jarige Erin is dinsdag door de politie weggehaald uit een verdacht huis waar ze al eens eerder was gesignaleerd. Ze zwierf door Amsterdam maar na de uitzending van VERMIST was ze zo bang geworden dat ze opnieuw haar heil had gezocht bij de bejaarde alcoholist in Diemen. Ook Carmen is dinsdag opgepakt. Ze liep in haar eentje in een winkelcentrum in Heerhugowaard. Ze had haar donkere haar afgeknipt en geblondeerd maar vriendinnetjes hadden haar nieuwe signalement doorgegeven.

De ouders zijn opgelucht maar zitten nog met veel vragen. Erin had via vriendinnen laten weten dat ze opzettelijk zwanger wilde worden. Haar moeder heeft aangifte gedaan tegen de man in wiens gezelschap ze was. Melanie heeft een bloedtest moeten ondergaan om te constateren dat ze geen aids heeft. Of de zwaar verwaarloosde en stinkende Carmen drugs heeft gebruikt in de periode dat ze op straat zwierf, is nog niet duidelijk. Contact is er nog nauwelijks geweest tussen moeders en dochters omdat er grote weerstand is bij de meisjes die niet tevreden zijn met de plaatsing in tehuizen. Gezocht wordt naar een betere oplossing voor iedereen.




TROS