STICHTING ROKERSBELANGEN

Min. v. VWS heeft geen controle op besteding sponsorbijdrage

Ministerie van VWS heeft geen controle op besteding sponsorbijdrage van Stivoro Parijs-Dakar rally

Amsterdam, 20 oktober 2004

Behandeling en afwikkeling klacht SRB
De SRB heeft begin 2004 bezwaar gemaakt tegen het merkwaardig omspringen van de subsidie gelden en de daarop betrekking hebbende wet en regelgeving. Het betrof hier een subsidie door het Ministerie van VWS aan Stivoro verstrekt. Een deel van deze subsidie is gebruikt om rallyteam dat heeft deelgenomen aan de Parijs Dakar race te sponsoren.
De SRB heeft bezwaar aangetekend bij de VWS commissie bezwaarschriften, welke op 5 oktober jl. een advies heeft uitgebracht aan het Ministerie.
De commissie onderschrijft de stellingen van het Ministerie van VWS waarom het noodzakelijk om middels sponsoring van de Parijs-Dakar race door Stivoro rokers te ontmoedigen.

Argumenten
Verweerder(VWS) merkt op dat de doelgroep mannen in de leeftijd 40 jaar uit de lagere sociale economische klasse in Nederland de groep is met de laagste levensverwachting. Dit laatste wordt grotendeels veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, zegt het Ministerie. Omdat autosport deze groep aanspreekt heeft Stivoro zendtijd gekocht in een sportprogramma en het team gesponsord. Waarop deze stellingname is gebaseerd is nergens terug te vinden en getuigt ook voor een grote minachting voor deze groep mensen in de samenleving.

Waarom team Parijs-Dakar race
Het Ministerie wijst op het feit dat men mensen wil aan sporen te stoppen met roken en de rally als metafoor werd gebruikt. Termen als voorbereiden, volhouden,doorzettingsvermogen samenwerken en het uiterste doen om de eindstreep te halen. Een saillant detail, het succesvolle team , gesponsord door Stivoro, was na een dag al uit de race, zodat het nieuws effect en alle beoogde doelstellingen al niet meer of nauwelijks te realiseren zijn.

Waarom subsidie Ministerie van VWS
Het Ministerie van VWS geeft in zijn verweer aan dat de subsidie aanvraag zorgvuldig is beoordeeld en dat daarbij is gelet op zowel de beoogde resultaten en effecten als op adequate administratieve en financieel onderbouwing, doch in de hoorverslag van de commissie is te lezen dat door het Ministerie van VWS wellicht een algemene subsidie is verleend en geen specifieke subsidie voor de Parijs Dakar race. Ehh, zorgvuldig beoordeeld ?

Conclusie
Zowel het Ministerie van VWS als de Commissie voor de afhandeling bezwaarschriften zijn angstig om de oneigenlijke argumenten van Stivoro en de daarbij behorende subsidie stromen kritisch te bekijken op de succes factor. Rokers, ex of niet rokers hebben er recht op om te weten of hun belastinggelden niet worden verkwanseld aan zinloze ontmoedigings pogingen.

Noot voor de redactie en