Verbond van Verzekeraars

Meer marktwerking leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen

Werkgevers moeten in het nieuwe zorgverzekeringsstelsel meer ruimte krijgen om collectieve contracten af te sluiten met verzekeraars, omdat daarmee aanzienlijk in kosten kan worden bespaard. Dat was de belangrijkste boodschap tijdens de discussiebijeenkomst Rendement van de zorg, die het Verbond onlangs organiseerde.

Op 1 januari 2006 moet het nieuwe zorgstelsel worden ingevoerd. Het ziekenfonds en de particuliere verzekering worden dan in elkaar geschoven tot één basisverzekering voor curatieve zorg, waar iedereen recht op heeft. Het Verbond ziet een aantal goede punten in het plan-Hoogervorst, maar vindt dat de huidige plannen nog te weinig ruimte bieden voor marktwerking. We hebben met name problemen met de rol van werkgevers, zei Verbondsvoorzitter Paul Overmars, die dagvoorzitter was van de bijeenkomst. Zij worden nu nauwelijks gestimuleerd om gunstige collectieve contracten voor hun werknemers af te sluiten. Dat staat haaks op allerlei verplichtingen vanuit de sociale zekerheid om wel iets aan het ziekteverzuim te doen.

Besparing van 2,5 miljard
Het Verbond heeft daarom zowel NYFER als de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) opdracht gegeven om de effecten van het nieuwe ziektekostenstelsel in kaart te brengen. Uit beide rapporten, die tijdens de discussiebijeenkomst werden gepresenteerd, blijkt dat meer marktwerking tot aanzienlijke kostenbesparingen kan leiden. NYFER ziet met name een belangrijke winst bij collectieve ziektekostencontracten, die werkgevers straks met verzekeraars moeten afsluiten voor hun werknemers. Het stimuleren van collectieve contracten levert volgens NYFER een kostenbesparing op van maar liefst 2,5 miljard, 10% van de totale kosten van de basisverzekering.
Ook SEO, die het plan-Hoogervorst heeft vergeleken met het stelsel dat het Verbond voor ogen heeft, denkt dat er kosten kunnen worden bespaard. Het instituut concludeert dat het plan van het Verbond waarschijnlijk tot meer kostenbesparingen leidt, met name door de grotere rol van werkgevers. SEO denkt verder dat er een efficiencyslag kan worden gemaakt in preferred provider-polissen. Doel daarvan is dat verzekeraars gericht zorg inkopen en meer met bepaalde voorkeurszorgaanbieders gaan werken.
Download hier het volledige verslag van de discussiebijeenkomst.

Verzekerd!, oktober 2004