GroenLinks

Ontwikkelingsorganisaties en Kamerleden naar Soedan

20 oktober 2004

Van 19 tot 24 oktober brengen de Tweede Kamerleden Koenders (PvdA), Brinkel (CDA), en Karimi (GL) een bezoek aan Soedan, inclusief een veldbezoek aan Darfur. De reis wordt georganiseerd door ontwikkelingsorganisaties ICCO, Cordaid, NOVIB en Pax Christi.

De delegatie staat onder leiding van een onafhankelijke delegatieleider, de heer Maurits Berger (Clingendael). Doel van de reis is om parlementariërs ter plekke te laten zien hoe de situatie in Soedan ervoor staat en om hen een mening te laten vormen over een effectief EU/NL beleid ten aanzien van Soedan. In Darfur zullen ze vluchtelingenkampen bezoeken en op de hoogte gesteld worden van de gevolgen van de hongersnood en het systematisch verdrijven van mensen door de rebellenbeweging Janjaweed. In tegenstelling tot Darfur is er weinig internationale aandacht geweest voor andere conflictgebieden in Soedan, terwijl de problemen daar identiek zijn.

De Kamerleden zullen tijdens hun verblijf in Soedan praten met vluchtelingen en hulpverleners en daarnaast met verschillende autoriteiten en hulpverlenende instellingen.

Het werk van ontwikkelingsorganisaties in Soedan richt zich op stabiliteit, vrede en duurzame ontwikkeling. Stabiliteit en duurzame vrede zullen voor een heel groot deel door de bevolking van Soedan zelf tot stand moeten worden gebracht. Partners van ICCO, Cordaid, Novib en Pax Christi wachten hier niet mee tot de Vredesakkoorden getekend zijn, maar werken hier nu al aan.

Soedan krijgt van zowel Minister Van Ardenne als van de organiserende ontwikkelingsorganisaties veel hulp en geld. De minister heeft voor wederopbouw 25 miljoen euro uitgetrokken en voor humanitaire hulpverlening 100 miljoen euro. Op giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties (SHO) is inmiddels 12 miljoen euro binnengekomen voor Soedan.

«