Veilig Amsterdam


Stadsdeel Noord - Werken aan sociale opgaven en economische impulsen 20/10/2004 - Stadsdeel Amsterdam-Noord staat in de begroting 2005 voor grote opgaven. Enerzijds zijn er grote sociale opgaven, anderzijds moeten de nieuwe economische kansen van Amsterdam-Noord verdere impulsen krijgen. Deze opgaven krijgen de hoogste prioriteit in de voorstellen voor de begroting 2005 die het dagelijks bestuur aan de raad presenteert. Hier vindt u een overzicht van veiligheidsgerelateerde onderwerpen.

Investeren in de wijken
Zoals bekend gaat het niet in alle wijken en buurten van Amsterdam-Noord even goed. Het stadsdeel wil segregatie tussen en binnen wijken tegengaan door te investeren in sociale en economische kansen voor bewoners en de fysieke aanpak van de wijk.

Regiefunctie
De complexiteit van de huidige samenleving maakt dat de overheid de problemen niet alleen kan oplossen. Het stadsdeel neemt daarin een sturende rol op zich, zoals die onder meer te zien is binnen de ketenregie, de regiegroep jeugdbeleid maar ook ten aanzien van veiligheid.

Prioriteiten
Voor nieuw beleid is in 2005 ruim 6,3 miljoen beschikbaar, waarvan 5,2 incidenteel. Hiermee kunnen de afspraken met de raad voor de prioriteiten in 2005 uitgevoerd worden. Belangrijke voorstellen voor nieuw beleid in 2005 betreffen het verbeteren van de veiligheid in de wijk en werkgelegenheidsprojecten. Ook is budget beschikbaar voor extra onderhoud van de openbare ruimte, bepaalde sportprojecten en de actiepunten uit het klimaatplan.

Procedure
De begrotingsvoorstellen worden in november besproken in de verschillende raadscommissies. Op 1 en 2 december is de raadsbehandeling.