Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 20 oktober 2004

Pasgeboren Siberische tijgers overleden

De vier Siberische tijgers die in nacht van zondag 17 oktober op maandag 18 oktober zijn geboren in Safari Beekse Bergen, zijn helaas vanochtend overleden. De vier welpen waren het eerste nest van Siberische tijgerin Petruska. Zij is begin dit jaar speciaal naar Hilvarenbeek gekomen in het kader van het fokprogramma van de Europese dierentuinen. De afgelopen dagen waren erg spannend. De eerste worp van een tijgerin loopt zowel in de natuur als in dierentuinen namelijk nogal eens fout af, omdat de moeder geen ervaring heeft. Zeer waarschijnlijk is in dit geval de melkproductie bij moeder nog onvoldoende op gang gekomen. Omdat rust in de eerste levensdagen erg belangrijk is voor moeder en jongen werd het contact tussen de dieren en de verzorgers tot een minimum beperkt. Verzorgers konden via bewakingscamera's Petruska en haar jongen volgen. Met name doordat deze ideale omstandigheden gecreëerd zijn, betreuren directie en medewerkers van het park het verlies van de jongen.

Internationaal fokprogramma
Safari Beekse Bergen huisvest al sinds begin jaren tachtig Siberische tijgers. Omdat tijgers in de vrije natuur met uitsterven worden bedreigd, is er voor deze dieren in dierentuinen een internationaal fokprogramma. In de beginperiode van het park zijn in Safari Beekse Bergen enkele tijgers geboren. Deze dieren zijn verhuisd naar andere dierenparken. De laatste 19 jaar is er door middel van anticonceptie aan geboortebeperking gedaan. Voor een verantwoorde fok is het namelijk noodzakelijk om, internationaal gezien, de beste combinaties te fokken. De toenmalige vrouw Rakina mocht zich niet voortplanten. Toen Rakina overleed is de nieuwe vrouw Petrushka gekomen. Met haar kon wel gefokt worden. Positief is dat zij nu vruchtbaar is gebleken. Bovendien neemt de kans nu, net als in de natuur, toe dat volgende nesten wel zullen overleven. In het kader van het fokprogramma zal binnenkort een nieuwe fokman naar het park toe komen.

Een dagje Afrika
In Safari Beekse Bergen maken bezoekers in één dag kennis met diverse Afrikaanse diersoorten. Ze komen oog in oog te staan met leeuwen, jachtluipaarden en neushoorns. Er zijn verschillende mogelijkheden om een reis door dit grote dierenpark te maken. Neemt men de Safaribus of Safariboot dan vertelt de gids de meest actuele informatie over de dieren. Echt avontuurlijk is de Wandelsafari. Hier lopen bezoekers over een Afrikaanse savanne en ontmoeten zij bijvoorbeeld de grootste olifant van Europa, Calimero. Het is ook mogelijk om met de eigen auto op safari te gaan.

Meer informatie over Safari Beekse Bergen is te vinden op: www.safaribeeksebergen.nl maar men kan ook bellen met Safari Beekse Bergen, tel: 0900-2335732 (0,15 euro p.m.)

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht