Waterschap Zuiderzeeland

04-37
Lelystad, 20 oktober 2004

Plaatsing eerste beweegbare stuw NBW-subsidie

Waterschap Zuiderzeeland plaatst begin november een beweegbare stuw in de Roggebottocht ter hoogte van het Roggebotzand. Deze stuw is de eerste stuw die geplaatst wordt met NBW-subsidie (subsidie in het kader van het Nationaal Bestuursakkoord Water) en zorgt met een stuw die vorig jaar benedenstrooms in de Roggebottocht is geplaatst dat meer water kan worden vastgehouden bij grote neerslaghoeveelheden.

In het kader van het Waterbeleid van de 21e eeuw en de Stroomgebiedsvisie Flevoland is onderzocht dat in Flevoland door klimaatverandering en bodemdaling in de toekomst vaker wateroverlast te verwachten is. Het vasthouden van water door middel van beweegbare stuwen is een maatregel die wordt genomen om wateroverlast te voorkomen.

Projecten om wateroverlast te voorkomen worden ondersteund door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. In 2003 is het Nationaal Bestuursakkoord Water gesloten en in dit kader is E100 miljoen beschikbaar gesteld voor projecten in heel Nederland, waarmee wateroverlast wordt voorkomen. In totaal is E5,5 miljoen subsidie toegezegd voor projecten van de gemeenten en het waterschap in Flevoland. Voor het plaatsen van 26 beweegbare stuwen is aan Waterschap Zuiderzeeland E730.000 subsidie toegezegd in de periode 2004 tot en met 2007. De stuw in de Roggebottocht is hier de eerste van.

De nieuw te plaatsen stuw moet het mogelijk maken in een bepaalde periode water vast te houden. Het Roggebotzand heeft een grote drooglegging. Het is niet erg als hier de waterstand bij veel neerslag af en toe verder stijgt dan in de huidige situatie. Uit onderzoek is gebleken dat de natuur in het gebied hier geen schade van ondervindt. Wanneer je het water in dit gebied bewust langer vasthoudt met behulp van twee beweegbare stuwen worden gebieden benedenstrooms ontlast en zal daar minder vaak wateroverlast optreden bij hevige regen.




Waterschap Zuiderzeeland