Algemene Inspectiedienst (AID)

Overtredingen op Zuidlaarder paardenmarkt

Op en rondom de Zuidlaarder paardenmarkt zijn maandagnacht en gisteren in totaal 23 processen-verbaal uitgereikt voor diverse overtredingen. In een gezamenlijke controleactie van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Douane werd gekeken naar de naleving van regels op het gebied van veevervoer, verkeersregels en het gebruik van rode diesel. Ook werd gecontroleerd op de aanwezigheid van het paardenpaspoort, dat sinds dit jaar verplicht is. In totaal waren achttien controleurs betrokken bij de actie.

De actie startte maandagnacht met controles bij drie grensovergangen in Groningen en Drenthe. Hier werden twee transporteurs van (ieder twee) paarden geverbaliseerd omdat er geen gezondheidsverklaringen aanwezig waren bij de paarden. In overleg met Justitie konden de transporteurs een boete betalen van ieder 500 euro. De paarden werden gestald en dinsdag teruggestuurd naar Duitsland.

Verkeerswetgeving
Bij de controles op dinsdag werden ruim 200 veewagens gecontroleerd, bij en op weg van en naar de paardenmarkt.
Dit resulteerde in 11 processen-verbaal van de dienst verkeerspolitie van het KLPD voor onder andere het ontbreken van het rijbewijs of kentekenbewijs, ongeremde wielen en een defecte verlichting. Een Engelse chauffeur mocht niet meer verder rijden wegens overtreding van het arbeidstijdenbesluit. Ook werden 150 blaasproeven afgenomen, waarbij geen overtredingen werden geconstateerd. De controle op het gebruik van rode diesel bij 150 voertuigen door de Douane, leverde één proces-verbaal op.
Naast de voertuigen die aan de kant van de weg werden gecontroleerd, hield het KLPD ook een snelheidscontrole waarbij 420 overtredingen werden geconstateerd. In totaal bedroegen de boetes voor de verkeersovertredingen 2.655 euro.

Veevervoer
De Algemene Inspectiedienst verbaliseerde 12 vervoerders voor het niet naleven van de regels voor veevervoer variërend van het niet hebben van een eindafsluiting in de veewagen, te weinig bovenruimte in de veewagen bij het transport van paarden en het niet hebben van een zogenoemde dierenvervoerplaat. Een Nederlandse veetransporteur kreeg een verbaal voor overbelading. Met in plaats van de toegestane hoeveelheid van 35 pony's was de man met 50 pony's op weg naar Italië. De pony's zijn op last van de AID verdeeld over twee transporten. Verder trof de AID in een paardentrailer vier paarden aan in plaats van de toegestane twee en een pony in de kofferbak van een personenauto. Deze laatste overtreding kwam de handelaar op een boete te staan van 220 euro. De boetes voor het niet hebben van een eindafsluiting en te weinig bovenruimte in de veewagen werden eveneens meteen betaald en waren respectievelijk 220 euro en 440 euro.

Paardenpaspoort
De aangekondigde controles van de Algemene Inspectiedienst naar het paardenpaspoort en de identificatiechip bij paarden leverden uiteindelijk tien officiële waarschuwingen op. In totaal werden 36 paarden gecontroleerd op het hebben van de verplichte chip. De Algemene Inspectiedienst heeft aanwijzingen dat in het weekend vanuit de omgeving van Zuidlaren paarden zijn weggehaald, waarvan het vermoeden bestaat dat deze die niet aan de verplichting van het paardenpaspoort en chip voldeden. Dit transport is echter niet getraceerd.

Op de volgende grote paardenmarkt op 8 november in Hedel zal er wederom gecontroleerd worden.
Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318