Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving, woensdag 20 oktober

Den Helder 20-10-2004 - `15.30 uur

Succesvolle aanhouding levert 87 bekentenissen op

Den Helder, woensdag 20 oktober 2004.

De politie heeft vorige week een 30-jarige inwoner van Den Helder aangehouden als verdachte van inbraak in een vakantiewoning. Deze man blijkt verantwoordelijk te zijn voor tenminste 87 inbraken in voornamelijk vakantiebungalows in de westelijke kuststrook van Noord-Holland Noord. De man is in bewaring gesteld en wordt morgen geleid voor de Raadkamer in Alkmaar.

De afdelingsrecherche van de politie in Den Helder had de man al op de korrel maar de zaak kwam in een stroomversnelling toen hij vorige week dinsdag op de Pontweg in De Hoorn (Texel) met een gestolen auto uit de bocht vloog. De auto bleek afkomstig van een op die dag gepleegde inbraak in een vakantiewoning in De Cocksdorp.
Vanaf april

Het vervolgonderzoek heeft tot dusver uitgewezen dat de man vanaf april 2004 tot heden zon 87 inbraken in vakantiewoningen heeft gepleegd, voornamelijk in de kuststrook van de regio. De man opereerde ondermeer in Heiloo, Bergen, Schagen, Callantsoog, Julianadorp, Den Helder en Texel. Het zwaartepunt lag hierbij op Julianadorp waar hij diefstallen pleegde uit diverse vakantiewoningen op de Zandloper, Ooghduyne, Strandslag Julianadorp, de Yperhof en de Keizerskroon. Gestolen autos teruggevonden

De verdachte, een bekende van de politie, maakte gebruik van verschillende manieren om de woningen binnen te komen. Vaak brak hij een raam open. Zijn buit bestond in de regel uit geld, laptops, digitale cameras en mobiele telefoons. De gestolen spullen heeft hij doorverkocht aan vooralsnog onbekende helers en er is dan ook weinig teruggevonden. Hij gebruikte het geld om in zijn levensonderhoud te voorzien. In zes gevallen nam hij tevens een auto weg. Deze voertuigen werden wel teruggevonden op verschillende plaatsen. Naast de vakantiebungalows heeft hij ook enkele woningen en bedrijven bezocht. De recherche gaat ervan uit dat het verdere onderzoek nog meer zaken aan het licht zal brengen, mogelijk ook gevallen buiten de regio. De verwachting is dat de Raadkamer morgen de in bewaringstelling van de verdachte zal verlengen.

Voetgangergewond na aanrijding

Warmenhuizen, dinsdag 19 oktober 2004.

Woensdagavond is een 64-jarige inwoner van Warmenhuizen gewond geraakt bij een aanrijding op de Doorbraak. De man stak de rijbaan van de Doorbraak over toen hij werd aangereden door een16-jarige bromfietser uit Warmenhuizen. Deze probeerde de voetganger nog te ontwijken door naar links te sturen maar een aanrijding was niet te voorkomen. De voetganger raakte gewond aan een been en zijn borst. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Alkmaar.

Snelheidsmaniak raakt rijbewijs kwijt.

Burgervlotbrug, woensdag 20 oktober 2004.

Woensdagmorgen verbaasden surveillerende agenten zich over het rijgedrag van een 26-jarige bestuurder van een personenauto uit Den Helder. De man reed over de Rijksweg met zeer hoge snelheid. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 80 km/u. Er werden nu snelheden gemeten van tussen de 130 en 150 km/u. Gezien deze grove snelheidsovertreding werd het rijbewijs van deze bestuurder ingevorderd. Daarnaast kreeg hij natuurlijk een bekeuring voor het overschrijden van de maximumsnelheid.

Veel inbraken en vernielingen aan autos

Den Helder, woensdag 20 oktober 2004.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd in een groot autos in Den Helder ingebroken en/of vernielingen gepleegd. De politie ontving woensdagmorgen zon 20 meldingen maar vermoedt dat er nog meer voertuigen zijn vernield.

De meeste inbraken/vernielingen vonden plaats op het parkeerterrein aan de Veerhaven en in een parkeergarage aan het Heiligharn in De Schooten. Maar ook elders in Den Helder werden autos opengebroken en vernield. In de meeste gevallen kwam men in de autos door het vernielen van een raampje. Vaak bleek er niets te zijn verdwenen. In een aantal gevallen bleek de geluidsinstallatie te zijn gestolen.

De politie heeft het vermoeden dat er buiten deze 20 meldingen nog meer autos zijn opengebroken of vernield maar dat de eigenaren nog geen tijd hebben gehad om aangifte te doen. Bij dit soort misdrijven bestaat de mogelijkheid om via internet of telefonisch aangifte te doen. Maar natuurlijk kan men ook een in een politiebureau, al dan niet op afspraak aangifte doen.

Inbraak woning

Winkel woensdag 20 oktober 2004.

In de nacht dinsdag op woensdag werd ingebroken in een woning aan de Wilgenstraat. Vermoedelijk is men via een niet goed afgesloten deur in de woning gekomen. Naast een computer met toebehoren en geld, werden verschillende bankpassen en creditcards weggenomen.