Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn en omgeving, woensdag 20 oktober

Hoorn 20-10-2004 - 15.30 uur

Gewapende overval op growshop

Zwaag, dinsdag 19 oktober 2004.

Vanmiddag is er een gewapende overval gepleegd op een bedrijf aan de Faktorij. Daarbij werd gedreigd met een vuurwapen en een honkbalknuppel en werd een geldbedrag buitgemaakt. Een medewerker werd bespoten met traangas. Omstreeks 14.50 uur gingen drie onbekende blanke mannen de growshop (een toeleveringsbedrijf voor wietproducten) binnen. Ze bedreigden de eigenaar en een medewerker met een vuurwapen en een honkbalknuppel. Ze werden gedwongen om een geldbedrag af te geven. De medewerker kreeg traangas in zijn ogen gespoten. Hierna zijn de daders met het geld op de vlucht geslagen. Ze reden weg in een donkere auto, vermoedelijk een oud type BMW, voorzien van buitenlandse kentekenplaten. Niet uitgesloten wordt dat er meerdere verdachten bij betrokken zijn. De politie stelt een onderzoek in en verzoekt getuigen om contact op te nemen met de recherche in Hoorn via de politieservicelijn: 0900-8844 (lokaal tarief).

Verkeerscontroles

Enkhuizen/Benningbroek, dinsdag 19 oktober 2004.

Dinsdagmiddag werd een verkeerscontrole gehouden op de Gerard Brandtweg. Tijdens deze controle werden vier bestuurders bekeurd omdat zij geen gebruik maakten van de veiligheidsgordel. Eén bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en bij auto met aanhanger bleek de hulpkoppeling te ontbreken.

Eenzelfde soort controle werd gehouden op de Dr. De Vriesstraat. Hier werden drie autobestuurders bekeurd voor het niet dragen van de veiligheidsgordel terwijl één autobestuurder een bekeuring kreeg omdat hij vanuit zijn auto telefoneerden zonder daarbij gebruik te maken van een handsfree set.

Twee jongens aangehouden na aankoop vuurwerk

Hoorn, dinsdag 19 oktober 2004.

Dinsdagavond zijn twee jongens van 18 en 19 jaar, afkomstig uit Nibbixwoud en Oosterblokker aangehouden in het politiebureau van Hoorn. De politie in Westfriesland was eerder op de dag geïnformeerde door de politie Noord-Brabant dat in de auto waarin beide verdachten reden, vermoedelijk vuurwerk werd vervoerd dat zij in België hadden gekocht. Toen de politie in Noord-Brabant de bestuurder, net over de Nederlandse grens op de A4, een stopteken gaf, negeerde hij dat. Hierna werd een achtervolging ingezet waarbij hoge snelheden werden bereikt. Omdat dit rijgedrag mogelijk andere weggebruikers in gevaar zou kunnen brengen, werd de achtervolging gestaakt en konden beide jongens ontkomen. Via het kenteken kon het woonadres van de verdachte worden achterhaald en werd de politie ter plaatse in kennis gesteld. Nadat deze telefonisch contact hadden gehad met de verdachten, meldden zij zich bij de politie in Hoorn waar beiden werden aangehouden. Het bleek dat de jongens het merendeel van het vuurwerk onderweg hadden gedumpt. In de auto werd nog een kleine hoeveelheid vuurwerk (voetzoekers) aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen. De verdachten zij inmiddels in verzekering gesteld. Door de politie wordt een nader onderzoek ingesteld naar de dumpplaats(en) van het door de verdachten achtergelaten vuurwerk.