College ter Beoordeling van Geneesmiddelen


20 Oktober 2004

Implanon veilig en effectief

Europa neemt Nederlands standpunt Implanon over

Den Haag, 20 oktober 2004 - Implanon is veilig en effectief, mits ingebracht op de juiste manier volgens de gebruiksaanwijzing in de productinformatie. Dit is het advies van de EU lidstaten na een discussie met Europese experts in een break-outsessie gehouden tijdens de MRFG (Mutual Recognition Facilitation Group) vergadering van maandag 18 oktober. De lidstaten volgen hiermee het standpunt van de Nederlandse geneesmiddelen registratieautoriteit, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), Reference Member State voor Implanon.

In deze bijeenkomst zijn de resultaten en gevolgen besproken van inspecties die recent zijn gehouden bij onderzoekscentra waar begin jaren '90 onderzoekisuitgevoerdvoorderegistratievanImplanon. In april 2004 besloten de lidstaten om deze inspecties uit te voeren naar aanleiding van het bericht van Organon dat er onjuiste gegevens waren opgenomen in de onderzoeksrapporten van Indonesische onderzoeken naar Implanon.Organon besloot toen deze onderzoeken te verwijderen uit het registratiedossier. De registratie in 1998 was voor een deel gebaseerd op deze onderzoeken.

Hoewel er een aantal kritische punten werd geconstateerd ten aanzien van de uitvoering van de onderzoeken, vormde het feit dat Implanon gedurende de afgelopen 6 jaar actief en nauwkeurig is gevolgd via periodieke veiligheidsrapporten een belangrijke overweging in de discussie. Omdat in sommige studies sprake was van onderrapportage van frequenties van bijwerkingen is besloten dat de frequentie van het optreden van de meest voorkomende bijwerkingen (zoals onregelmatige bloedingen) moet worden bijgesteld in de productinformatie van Implanon. Bovendien zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg het kwaliteitssysteem van Organon opnieuw evalueren naar hedendaags geldende maatstaven voor onderzoek.

De MRFG (Mutual Recognition Facilitation Group) is een groep van vertegenwoordigers van de Europese lidstaten die belast zijn met de registratie van geneesmiddelen via een procedure van wederzijdse erkenning. De wederzijdse erkenningsprocedure berust op het erkennen van een nationale handelsvergunning afgegeven in één van de lidstaten van de Europese Unie, de Reference Member State (RMS), door één of meer van de andere lidstaten, de Concerned Member States (CMS). Nederland is RMS voor Implanon. Implanon is geregistreerd in alle lidstaten van de Europese lidstaten, Noorwegen en IJsland.

Implanon is een anticonceptie staafje van 4 cm lang en 2mm doorsnede, dat vlak onder de huid aan de binnenkant van de bovenarm wordt geplaatst en drie jaar zorgt voor het voorkomen van zwangerschap. Het bevat het hormoon etonogestrel, een progestageen, dat geleidelijk wordt afgegeven in het bloed.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting en Communicatie van het CBG tel. 070 - 356 75 32, e-mail: info@cbg-meb.nl