Dienstenbond CNV

Overleg over situatie TAB
20-10-2004

Naar aanleiding van onze nieuwsbrief over de ingezette herstructurering van de afdeling prepress/TAB bij HDC, heeft op maandag 18 oktober overleg plaatsgevonden met de directie van HDC.

Kern van de discussie is uiteraard de vraag of het Sociaal Plan correct wordt nageleefd. Wij hebben daarbij aangegeven dat dat naar onze mening niet het geval is. Het is namelijk maar de vraag of de nieuwe functies die zijn ontstaan en waarvoor een sollicitatieprocedure in gang is gezet, wel daadwerkelijk "nieuwe functies" zijn. Wij zijn van mening dat, bij de indeling in functiegroepen van vergelijkbare functies, de definitie van passende arbeid leidend moet zijn. Als een functie volgens de huidige afspraken als passend moet worden beschouwd voor de zittende medewerkers, is er geen sprake van een "nieuwe functie" en kan er geen sollicitatieprocedure worden gehouden. Plaatsing van medewerkers behoort dan (binnen verschillende leeftijdscategorieën) plaats te vinden op basis van de lengte van het dienstverband. Bovendien willen wij in de gelegenheid worden gesteld om te toetsen in hoeverre de nieuwe functies nu overeenkomen met de oude functies die verdwijnen.

De HDC wil daar niet aan. De directie is van mening dat zij bepaald of er sprake is van nieuwe functies of niet. De directie heeft er bovendien geen behoefte aan om door een onafhankelijk partij te laten toetsen in hoeverre de nieuwe functies overeenkomen met de oude. Het overleg heeft derhalve niets opgeleverd; de directie blijft van mening dat zij volgens het Sociaal Plan handelt, de vakbonden blijven van mening dat dat niet het geval is.

Helaas kent het Sociaal Plan geen geschillencommissie aan wie problemen over toepassing van het Sociaal Plan kunnen worden voorgelegd. Dat betekent dat we de beslissing over het al dan niet correct handelen van de HDC aan de rechter moeten laten. Dat kan op termijn grote gevolgen hebben. Het kan namelijk betekenen dat de HDC op termijn zowel de plaatsing als de boventalligheid van TAB medewerkers zal moeten terugdraaien. Ik vind het onbegrijpelijk dat de HDC dat risico wenst te lopen.

Als u betrokken bent bij deze herstructurering is het uiteraard vervelend dat pas op langere termijn een uitspraak van de rechter kan worden verwacht.

Wat moet u doen als u boventallig wordt verklaard?
1. Bij de (mondelinge) aanzegging van boventalligheid, dient u te melden dat u van mening bent dat de nieuwe functies voor u als passend moeten worden beschouwd. Ook dient u aan te geven dat u de boventalligheid niet accepteert nu er op basis van een sollicitatieprocedure is geplaatst en niet op basis van de lengte van uw dienstverband.

2. Als u wordt vrijgesteld van werk, kunt u dat alleen accepteren als de HDC schriftelijk verklaard dat er geen werkzaamheden voor u zijn en u met behoud van salaris en alle overige arbeidsvoorwaarden thuis kunt blijven.

3. Wij adviseren alle boventalligen om bezwaar te maken bij de Sociale Begeleidingscommissie. Dat kan op grond van het feit dat u de nieuwe functies als passend beschouwd en u daar toch niet op geplaatst bent.

4. Als de Sociale Begeleidingscommissie u niet in het gelijk stelt, kunt u, samen met uw bond, in bepaalde gevallen een "wedertewerkstellingsprocedure" starten. Als u, binnen uw leeftijdscategorie langer in dienst bent dan een medewerker die wel op een nieuwe functie is geplaatst, kan de rechter in een dergelijke procedure bepalen dat u recht heeft op plaatsing in die functie.

5. Uw vakbond zal voor u bij de rechter proberen af te dwingen dat het Sociaal Plan moet worden toegepast op de wijze zoals dat ons voor ogen staat. Wij hebben daarvoor wel informatie nodig over de plaatsingen, de functieomschrijvingen en het takenpakket van medewerkers in de praktijk. Houdt ook uw vakbond op de hoogte.

Ik hoop u hiermee voldoende op de hoogte te hebben gesteld. Mocht u echter nog vragen hebben, dan ben ik bereikbaar tijdens kantooruren op nummer (0512)583 440, of per mail op s.vandervelde@cnvdibo.nl