Politie Zaanstreek-waterland


22:57 18-OKT-04
KROMMENIE, GAGARINSTRAAT

Vier fietsen verbrand

De politie onderzoekt een brand in de gemeenschappelijke boxenruimte. Hier werden maandagavond laat drie brandjes gesticht. Er zijn vier fietsen geheel verbrand en is brand- en roetschade in de boxenruimte ontstaan. De woningen boven de ruimte hebben alleen wat rookoverlast gehad. Het politiewijkteam Krommenie verzoekt eventuele getuigen te bellen met het nummer 0900-8844.

14:39 19-OKT-04
ZAANDAM, SYMON SPIERSWEG

Winkeldieven met traangas

Twee mannen van 20 en 23 jaar uit Amsterdam werden door de politie meegenomen nadat zij waren aangehouden in een bouwmarkt. Personeel van de bouwmarkt zag dat de 23-jarige man voorwerpen door de kassa meenam zonder af te rekenen. Bij onderzoek in de door de verdachten gebruikte auto troffen de agenten busjes traangas aan. De busjes zijn in beslag genomen. De mannen zijn na verhoor overgedragen aan de vreemdelingendienst omdat het vermoeden bestaat dat zij illegaal in Nederland verblijven.

14:51 19-OKT-04
VOLENDAM, OVERSTE LUDENSTRAAT

Rookontwikkeling bleek baldadigheid

De politie snelde richting een flinke rookontwikkeling. De agenten verwachtten een woningbrand maar troffen op een grasveld twee pvc-pijpen met daarin een grote hoeveelheid brandende sterretjes die samen zorgden voor de rookwolk. Een onderzoek in de buurt leverde een aantal namen op en de daders, vier 15-jarige Volendammers en een 22-jarige man, kwamen zich aan het politiebureau melden.

12:39 19-OKT-04
PURMEREND, BURG. D. KOOIMANWEG

Snorfietsdieven aangehouden

Een 19- en 23-jarige Purmerender zijn door de politie aangehouden omdat zij op een snorfiets reden die als gestolen gesignaleerd stond. Later werd een 18-jarige man uit Edam aangehouden van wie het voertuig afkomstig zou zijn. De snorfiets is in beslag genomen en bleek in maart gestolen in Volendam. De 19-jarige is na verhoor heengezonden maar de 18- en 23-jarige mannen zijn in verzekering gesteld.

17:04 19-OKT-04
ZAANDAM, WESTZIJDE

Kluisje uit winkel gestolen

De politie is een onderzoek begonnen naar diefstal van een kluisje uit een winkel. Twee mannen kwamen dinsdag omstreeks half vijf de slijterij binnen. De winkelbediende werd door één van de mannen afgeleid en de ander heeft op nog onbekende manier de zogenaamde 'cashbox' meegenomen. De cashbox is een soort kluisje bij de kassa waar veiligheidshalve een gedeelte van het binnengekomen kasgeld in wordt gedaan. De verdachten voldoen aan de volgende signalementen: 1: negroïde man, 25 jaar oud, gekleed in zwart lederen jas,
spijkerbroek, grijze trui, rasta haar (halflang) met een
blauwe baseballcap en een blauwe rugtas met symbool.
2: negroïde man 1.80cm, kort haar, stoppelbaard, geheel in
zwart gekleed, zilveren bril op, 24 jaar oud.


22:50 19-OKT-04
EDAM, BERGMOLEN

Geweldplegers aangehouden

De politie heeft een 39-jarige man uit Haarlem en een 33-jarige veelpleger uit Edam aangehouden omdat zij worden verdacht van mishandeling en diefstal. Een 49-jarige bewoner van de Bergmolen werd na het opendoen van de deur vermoedelijk naar binnen geduwd en geslagen. Vervolgens zouden de verdachten een ketting van de nek van de man hebben getrokken en zijn weggelopen. Een politieman was toevallig getuige van het gebeuren en heeft de mannen aangehouden. Het slachtoffer heeft een blauw oog, een snijwond in een vinger en een vermoedelijk gebroken kleine teen. Beide verdachten zijn ingesloten en in verzekering gesteld.


Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-201004

00:30-01:00 19-OKT-04
ASSENDELFT, DORPSSTRAAT
Alcoholcontrole
Op de Dorpsstraat in Assendelft hebben agenten in de nacht van maandag op dinsdag een alcoholcontrole gehouden. In totaal werden dertig bestuurders gecontroleerd. Geen van allen had (teveel) gedronken.

19:15-20:15 19-OKT-04
KOOG AAN DE ZAAN, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM

Bromfietser met slok op

Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Koog aan de Zaan hebben twee medewerkers van het verkeershandhavingsteam dinsdagavond een alcoholcontrole gehouden. Een 56-jarige bromfietser uit Zaandam had teveel gedronken en kreeg een rijverbod van twee uur en een proces-verbaal. Tussen 19:15 en 20:15 uur werden 33 bestuurders gecontroleerd.

18-OKT-04
PURMEREND, A7
Nep-beller bekeurd
Twee agenten van het verkeershandhavingsteam hebben maandagmiddag een 37-jarige man uit Hoorn bekeurd voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het autorijden. De agenten die in een onopvallende videoauto reden, zagen de man geruime tijd met het apparaat aan zijn oor rijden. Eenmaal aan de kant, verklaarde de man dat hij geen gesprek had gevoerd en dat er zelfs geen sim-kaart in de telefoon zat. De man was het niet eens met de wetgeving die bellen tijdens het rijden verbiedt en hij verklaarde op deze manier de strijd met justitie aan te willen gaan.
Handheld bellen is sinds 30 maart 2002 verboden. Het verbod geldt voor alle bestuurders van een motorvoertuig, een bromfiets of een invalidenvoertuig. Overigens valt het verzenden en ontvangen van SMS-berichten, e-mailen of internetten ook onder het verbod. De boete voor handheld bellen bedraagt E 140,00. Bij het bepalen van de hoogte van de boete is justitie uitgegaan van de aanschafprijs van een handsfree-set.
Hoewel handsfree bellen wel mag, is dit ook niet aan te raden. Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat iemand die handsfree belt een langere remweg nodig heeft dan iemand die meerdere glazen alcohol op heeft. Rijden en bellen zorgt namelijk voor een overbelasting voor de hersenen, wat gevolgen heeft voor het reactievermogen. Volgens deze 'spare capacity theorie' (gedeelde capaciteitstheorie), die is gebaseerd op het feit dat hersenen slechts enkele taken tegelijk kunnen uitvoeren, kan rijden en tegelijkertijd luisteren naar de radio overigens nog net. Maar rijden en bellen zorgt voor een overbelasting voor de hersenen, wat gevolgen heeft voor het reactievermogen. Onderzoek Verkeersveiligheid schat overigens dat er jaarlijks enkele tientallen doden en bijna driehonderd gewonden vallen door het gebruik van de mobiele telefoon. Bestuurders die handsfree bellen kunnen wel een boete krijgen wanneer door het belgedrag andere weggebruikers in gevaar worden gebracht. Afgelopen vier weken zijn in Zaanstreek-Waterland 63 bellers aan de kant gezet.


---- --