Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 20 oktober 2004

ZN: Ministerie van VWS schat stijging particuliere ziektekosten te laag in

De inschatting van het ministerie van Volksgezondheid dat de kosten van particuliere ziektekostenverzekeraars met 4 procent stijgen, is volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) te laag en daarmee niet realistisch. Vorige week bleek uit de kostenraming van ZN een kostenstijging van 8 tot 13 procent. 'Uit het verleden is gebleken dat de ramingen van ZN realistischer zijn dan die van het ministerie', aldus Martin Bontje, algemeen directeur van ZN. 'Als zorgverzekeraars de afgelopen jaren af zouden gaan op de ramingen van VWS, zouden zij inmiddels allemaal failliet zijn.'

Het verschil in de ramingen van ZN en VWS kent drie oorzaken. ZN gaat uit van een gemiddelde volumegroei van 2 procent, dat is 1 procent hoger dan de inschatting van VWS. Daarnaast gaat VWS ervan uit dat de particuliere ziektekostenverzekeraars de pakketmaatregelen in het ziekenfonds zullen volgen. De ZN-raming is uitgevoerd in de veronderstelling dat de pakketmaatregelen door particuliere verzekeraars niet één op één worden overgenomen. Verder houdt VWS geen rekening met wijzigingen in de financiering van de academische ziekenhuizen.

Kostenstijging tussen 8 en 13 procent

ZN verwacht in 2005 een kostenstijging van 8 tot 13 procent. Een deel van de stijging, 5 procent, is het gevolg van autonome factoren (vergrijzing, inflatie, technologische ontwikkelingen). Daarnaast verwacht ZN een stijging van de zorgkosten als gevolg van een nieuwe financieringswijze voor ziekenhuizen per 1 januari 2005. Deze stijging kan uiteenlopen van 3 tot 8 procent. Vanaf 1 januari worden de ziekenhuizen gefinancierd op basis van Diagnose Behandel Combinaties (DBC's). Ziekenhuizen declareren dan landelijke vastgestelde tarieven per DBC in plaats van de tot nog toe gebruikelijke verpleegdagen en nevenverrichtingen. Deze nieuwe wijze van financieren leidt tot een verschuiving in schadelast tussen ziekenfondsen en ziektekostenverzekeraars en tot en verschuiving van de WTZ-verzekering naar de particuliere polis.

Eenmalige extra verhoging

Verder brengt de invoering van de DBC's mogelijk een eenmalige extra verhoging van de kosten van 8 à 10 procent met zich mee door een schadevoorziening die particuliere verzekeraars moeten treffen. De invoering van het nieuwe verzekeringsstelsel in 2006 vereist in principe dat verzekeraars de hogere schadevoorziening in 2005 moeten vormen.