Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Amsterdam, 20 oktober 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Ymere-Baarsjes beurs van ¤ 15.000

Ymere en stadsdeel De Baarsjes hebben gezamenlijk ¤ 15.000 beschikbaar gesteld voor een beurs voor de meest talentvolle jongere in De Baarsjes. Jongeren van 12 tot 23 jaar in De Baarsjes die ergens goed in zijn en daarin nog beter willen worden, kunnen hiermee hun droom waar maken of een opleiding gaan volgen. Jongeren kunnen op vrijdag 29 oktober om 15.00 uur in De Zuidpool (Vasco da Gamastraat 19) meer horen hierover tijdens een informatiebijeenkomst (zie persbericht)

Bakkers in De Baarsjes tijdens Ramadan op zondag langer open

Tijdens de Ramadan kunnen bakkers twee uur vóór zonsondergang tot zonsondergang open zijn. Deze vrijstelling is specifiek bedoeld voor bakkers waar brood en gebak wordt verkocht aan klanten, die zich aan de Ramadan houden. Een aantal Turkse bakkers hebben het Dagelijks bestuur gevraagd deze vrijstelling ook op zondagen te verruimen als service aan de klanten. Het Dagelijks Bestuur is van mening is dat alle bakkers ook in dit stadsdeel tijdens de Ramadan op zondag vanaf 13.00 uur tot tweeën anderhalf uur na zonsondergang open moeten kunnen zijn. (zie persbericht)

Subsidieregeling Beheergebied Mercatorplein/Jan Everstenstraat e.o. 2004

Ondernemers in het beheergebied kunnen voor verbouwingen die leiden tot verbetering of vergroting van hun winkel- c.q. bedrijfsruimte subsidie krijgen. Het maximumbedrag aan subsidie is ¤ 40.000 of 40% van de totale investeringskosten. Het Dagelijks Bestuur heeft besloten de volgende subsidies toe te kennen:
* Bakkerij Hicret aan de Jan Evertsenstraat 82 een subsidie te verstrekken van ¤ 7.961 voor de aanleg van een nieuw afvoerkanaal voor zijn ovens.
* Beter Horen, een winkelketen voor o.a. gehoorapparaten, aan de Jan Evertsenstraat 30 ontvangt een subsidie van ¤ 17.811 voor de verbouwing van het nieuwe pand, waarmee de uitstraling van het winkelgebied verbeterd wordt.
* Videotheek Akdeniz aan de Jan Evertsenstraat 58 ontvangt een subsidie van ¤ 10.477 voor de verbouwing van zijn winkelpand. Voor meer informatie: Wim de Graaf 020-58 92 512 / 06 123 79 510

Cultureel ondernemerschap en buurtbarbeque Art'Centre

Restaurant Art'Centre organiseert op 26 oktober vanaf 16.30 uur een bijeenkomst over cultureel ondernemerschap met aansluitend om 18.30 uur een buurtbarbeque in Witte de Withstraat 128.

Samira Abbos en Funda Müjde geven het woord aan: F. Houterman (MKB-Amsterdam), Witte Goudriaan (stadsdeelwethouder Kunst), Ben Kremer (gebiedsmanager Chassé-project en Aydin Daldal (voorzitter van Stichting Art' Centre). Aansluitend netwerkborrel, buffet en buurtbarbeque.

Restaurant/kunstcentrum Art'Centre is sinds november 2003 uitgegroeid tot onmoetingsplaats voor kunstenaars en publiek. Er zijn exposities, lezingen, workshops, themabijeenkomsten en politieke cafés. verschillende organisaties.

Voor meer informatie: Edwin Raap 020 - 5892 783 / 06 - 307 19 398

Uitnodiging/oproep

Wordt kamerlid in het gezinsparlement over taakverdeling binnen gezinnen

Op vrijdag 22 oktober 15-17 uur in de Raadzaal van het stadhuis organiseert de Nederlandse Gezinsraad (NGR) het tweede Gezinsparlement. Graag nodigen wij u uit om kamerlid te worden en de overheid te adviseren over beleid voor kinderopvang, emancipatie en arbeidsparticipatie, jeugdhulpverlening of sport. Voorzitter is Jeltje van Nieuwenhoven. Politici die o.a. mee doen zijn: Ella Kalsbeek (TK PvdA), Harry van Bommel (TK SP), Kathleen Ferrier (TK CDA), Amma Assante (PvdA raadslid Amsterdam). Aanmelden bij Danielle Driessen, 020 6707700, www.nieuwemaan.nl

Agenda


* 25 oktober start Westerweelschool op nieuwe locatie
* 26 oktober opening restaurant/kunstcentrum Art Centre
* 29 oktober informatiebijeenkomst Ymere-Baarsjes beurs (De Zuidpool)
* 25 november sloop RIVA terrein

* 26 november thema-avond 'Opvoeding' in de Hudsonhof. Organisatie: Kantara, informatie: Bert de Ruiter, 06-21573384
* 2 december officiële opening Joop Westerweelschool
* 5 januari 17-19.30 uur Nieuwjaarsreceptie; uitreiking Ymere-Baarsjesbeurs Talentvolle jongere

Publicaties

15 oktober

Horizon (SOW-kerkenblad Amsterdam), p 8 Baarsjesdag 'Aan het einde van de 'Baarsjesdag' wandel ik de Jeruzalemkerk binnen.' ( 1 pagina, Nico van der Perk)

Parool, p13, Ontruiming Chassékerk (2 kolommen)

16 oktober

Nieuw Israelisch Weekblad, voorpagina + p3 Marokkaans-joods voetbaltoernooi 'volgende keer moeten er meer joodse spelers en toeschouwers heen'. (opening, zw-w foto een derde deel van de kaft = 2/3 deel binnenpagina met 2 zw-w foto's)

AT5-journaal, Leerplicht 2,5 jaar, Mirjam Smeels op de voorschool bij de Rosa Boekdrukkerschool. Tevens geïnterviewd: directeur Rosa Boekdrukkerschool als medestander en wetenschapper als tegenstander.

Trouw, Ontruiming Chassékerk 'Krakers houden huis in Amsterdamse kerk', (voorpagina, 5 kolommen, Lodewijk Dros + foto, full color, 5 kolommen)

Parool, p3 Leerlingen zoek, 'Registratie en melding van schoolverzuim is in Amsterdam een chaos'. Gunstige uitzonderingen zijn 5 stadsdelen, waaronder De Baarsjes.


1c79af0.jpg

PERSBERICHT

Amsterdam, 19 oktober 2004

BAKKERS MOGEN TIJDENS RAMADAN OP ZONDAG LANGER OPEN

Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes vindt dat alle bakkers in De Baarsjes op de drie nog resterende zondagen tijdens de Ramadan open mogen zijn vanaf 13.00 uur tot tweeëneenhalf uur na zonsondergang. Hiermee kunnen zij hun klanten betere service verlenen.

Enkele Turkse bakkers in De Baarsjes hadden de portefeuillehouder Economische Zaken gevraagd of zij op de zondagen tijdens de Ramadan langer open mochten zijn om hun voornamelijk islamitische klanten een betere service te kunnen geven. De Winkeltijdenwet geeft in artikel 19 van het Vrijstellingsbesluit de mogelijkheid om op zondag tijdens de Ramadan bakkers toe te staan twee uur vóór zonsondergang tot zonsondergang open te zijn.

Hoewel een gemeente of stadsdeel formeel de bevoegdheid niet heeft om af te wijken van deze door de centrale overheid vastgelegde regelgeving vindt het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes dat er sprake zou zijn van valse concurrentie, aangezien bakkers in andere stadsdelen al op andere tijdstippen hun producten mogen verkopen. Daarom wil De Baarsjes alle bakkers in het stadsdeel de mogelijkheid geven open te zijn op de nog resterende zondagen tijdens de Ramadan van 13.00 uur tot 2½ uur na zonsondergang. Het betreft dus de volgende data: 24 oktober, 31 oktober en 7 november 2004.

De regeling, die nu getroffen is, geldt uitsluitend voor dit jaar.