SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


STUDIENAMIDDAG DE IMPACT VAN EUROPA OP DE VLAAMSE ZEEHAVENS

Vandaag heeft de Vlaamse Havencommissie, met medewerking van de Administratie Waterwegen en Zeewezen van de Vlaamse Gemeenschap, een studienamiddag georganiseerd met als titel De impact van Europa op de Vlaamse zeehavens .

Prof. dr. Willy Winkelmans, voorzitter van de Vlaamse Havencommissie, leidde de namiddag in. Hij gaf het belang aan van de Havencommissie in onder meer de Europese dossiers. Het is van groot belang dat de actoren in de Vlaamse Havencommissie, die tenslotte de volledige Vlaamse havensector vertegenwoordigen, via de VHC hun mening te kennen geven zodat de signalen naar de Europese Unie gebaseerd zijn op hetgeen er leeft in de sector zelf. In het recente verleden is dat bijvoorbeeld van belang gebleken bij de behandeling van de eerste Havenrichtlijn.

De heren Strubbe, directeur-generaal van de Administratie Waterwegen en Zeewezen en D havé, vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Europese Unie, lichtten de rol van de Vlaamse overheid toe in Europese dossiers. Hun aanpak bepaalt uiteindelijk hoe de boodschap van de overheid én van de havensector tot op het juiste niveau bij de Europese Unie geraakt. Daarmee staat of valt de impact van België, hoe klein ook, op het Europese beleid. Ook voor de Vlaamse overheid was de eerste Havenrichtlijn een belangrijke testcase.

Wat het technisch-inhoudelijke deel van de studienamiddag betreft werden toelichtingen gehouden door Prof. dr. Eric Van Hooydonk (Universiteit Antwerpen), Prof. dr. Alain Verbeke (Vrije Universiteit Brussel) en Stéphane Jacobs (IBM Business Consulting Services). Deze toelichtingen voor de studienamiddag vormen in feite het sluitstuk van een grondig onderzoek naar de gevolgen van het Europese havenbeleid voor de Vlaamse zeehavens. Alain Verbeke had het in zijn uiteenzetting vooral over de vraag of overheidsinvesteringen in havens noodzakelijk zijn, of ze wel mogen van de Europese Unie en over de mate waarin de Europese Commissie een helder beeld heeft van de situatie in de Europese havens. Eric Van Hooydonk ging dieper in op de nieuwe Havenrichtlijn. Hij gaf een eerste analyse van de knelpunten in deze nieuwe tekst en gaf daarmee de eerste aanzet tot een discussie die nog vele maanden lang zal gevoerd worden. Stéphane Jacobs gaf een toelichting over havenbeveiliging, die sinds 11 september 2001 actueel is en blijft.

Naast de visies over de actuele Europese onderwerpen van de professoren en onderzoekers werd ook de visie van de Europese Commissie zelf uiteengezet. Diego Teurelincx, havenexpert van het Directoraat-generaal Transport en Energie (DG TREN) van de Europese Commissie, gaf een overzicht van enkele actuele onderwerpen waarmee de Europese Commissie momenteel bezig is.

Vlaams Minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Kris Peeters sloot de studienamiddag af. Hij benadrukte het grote belang van de opvolging van de Europese materies en was bijzonder te spreken over de evolutie in de aanpak van de Europese dossiers, in het bijzonder door de acties die door de Vlaamse Havencommissie en de Vlaamse administratie worden ondernomen. Deze studiedag, die trouwens met het verschijnen van de nieuwe Havenrichtlijn perfect getimed is, maakt daar deel van uit.

De meeste presentaties van de studiedag, alsook de tekst van de nieuwe Havenrichtlijn, zijn beschikbaar op de website van de Vlaamse Havencommissie: www.serv.be/vhc .

Martine Muylle
SERV-medewerkster
Tel.:02/20.90.189 Fax.:02/21.77.008
mmuylle@serv.be