Gemeente Nijmegen

Maatschappelijke zorg ontkomt niet aan rijksbezuinigingen

Nijmegen verwacht voor de periode 2005-2009 voor het Grotestedenbeleid bijna 60 miljoen euro minder aan rijksbijdragen te ontvangen in vergelijking met de periode ervoor. Dit staat in het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma 2005-2009. Het betekent dat ook bezuinigingen op het gebied van maatschappelijke zorg onontkoombaar zijn. De gemeente is nu in gesprek met de instellingen over de manier waarop de bezuinigingen ingevuld kunnen worden. Het Multifunctioneel Centrum (MFC) blijft buiten de bezuinigingen. Verder wil het college meer prioriteit geven aan dak- en thuisloze jongeren.

De bezuinigingen betreffen de maatschappelijke zorginstellingen Arcuris, De Grift, Passade en Hera. Ze bieden zorg aan verslaafden, dak- en thuislozen, crisisopvang en vrouwenopvang. Zij moeten in totaal 2.900.000 bezuinigen in de periode 2005-2009. Het grootste deel van de bezuinigingen komt voor rekening van Arcuris en De Grift, maar ook Passade levert een deel. Deze maatregel komt boven op de efficiency-korting van 3% voor iedere instelling. Het college gaat in overleg met de zorginstellingen over de manier waarop de rijksbezuinigingen, binnen de gemeentelijke beleidskaders, het beste gerealiseerd kunnen worden. Uitgangspunt voor het college is dat preventie, het voorkomen van problemen, de hoogste prioriteit heeft. Daarnaast zet het college in op een betere door- en uitstroming van mensen die zorg nodig hebben.

Buiten de bezuiniging blijft het Multifunctioneel Centrum voor de opvang van verslaafde dak- en thuislozen. Het MFC is onlangs gestart en een belangrijk onderdeel in de keten van maatschappelijke opvang.

Daarnaast is er extra geld, 500.000, uitgetrokken voor een project dat moet voorkomen dat jongeren terechtkomen in het circuit van de hulpverlening.

Hera, instelling voor vrouwenopvang en hulpverlening, blijft grotendeels buiten de bezuiniging. Vrouwenopvang is een speerpunt van zowel gemeente als rijk. Wel moet de instelling meer prestaties leveren voor hetzelfde budget.

Het college van B&W gaat samen met de instellingen op zoek naar andere financieringsmogelijkheden. Zo kan gedacht worden aan (grotere) financiering door de AWBZ en de regio-gemeenten. Het college wil verder de samenwerking met de lokale zorginstellingen, de GGZ, instellingen voor verstandelijk gehandicapten en woningcorporaties versterken om inhoud te geven aan een vernieuwingsslag in de dak- en thuislozenzorg. Dit moet leiden tot een sterkere uitstroom en doorstroming