Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA laakt kandidaatstelling Housiaux als voorzitter BOIC (20/10/04)

Enkele dagen geleden werd duidelijk dat Philippe Housiaux kandidaat is om voorzitter te worden van het BOIC. Deze Franstalige Brusselaar is momenteel voorzitter van de Franstalige Atletiekliga (LBFA) en co-voorzitter van de Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB).

Tot zover niets aan de hand. Maar wat blijkt? Housiaux is ook oprichter, CEO en hoofdaandeelhouder van Dialogic NV, een communicatiebureau in Brussel. Dialogic treedt op als adviseur in communicatiemarketing in de overheidssector, de sportwereld, de gezondheidssector en de culturele sector. Daarnaast houdt het bedrijf zich ook bezig met de organisatie van evenementen. Vooral de zeer goede contacten en contracten met de sportwereld vallen op.

Zo organiseerde het bedrijf van Housiaux de laatste jaren tal van sportmanifestaties waarbij belangenvermenging nooit ver weg was. Als co-voorzitter van de KBAK vertrouwde Housiaux bijvoorbeeld de organisatie van de ING Running Tour 2004 toe aan Dialogic, dus aan zichzelf. Opvallend is ook dat Housiaux zowel aan de Vlaamse als aan de Brusselse overheid advies gaf over de eventuele kandidaatstelling voor de Olympische Spelen van 2016. Of hoe men toch twee heren kan dienen

Voor de N-VA is het ondenkbaar dat de voorzitter van het BOIC financieel betrokken zou zijn bij de organisatie en promotie van sportevenementen waarvan het BOIC een partner is. De statuten van het BOIC zijn daarover bovendien zeer duidelijk. Artikel 3 zegt immers: Het BOIC is volledig onafhankelijk en autonoom en dient bij het nastreven van zijn doel het Olympisch Charter en de regels van het Internationaal Olympisch Comité na te leven zonder enige druk vanuit onder meer politieke, filosofische of economische aard. Alleen al deze bepaling maakt de kandidaatstelling van de heer Housiaux voor deze topfunctie onaanvaardbaar.

Tevens eist de N-VA van het BOIC dat het zich aanpast aan de huidige staatsstructuur. Een heroriëntering van de werking is nodig om de Vlaamse afdeling van het BOIC de kans te geven eindelijk een volwaardige partner te worden voor het sportbeleid in Vlaanderen.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Kris Van Dijck

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be