Gemeente Den Helder

20-10-2004 Burgemeester Staatsen legt voorzitterschap Veiligheidsregio en Ambulancedienst neer

Burgemeester J.M. Staatsen van Den Helder legt het voorzitterschap neer van het algemeen en dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en van de Ambulancedienst. De huidige politiek-bestuurlijke situatie in Den Helder maakt het voor de burgemeester nodig om aanzienlijk meer energie en tijd te investeren in de verhouding tussen de Helderse samenleving, gemeenteraad, B&W en gemeentelijke organisatie. Daarnaast komen er voortdurend werkgelegenheidsverminderende maatregelen op Den Helder af. Op dit moment staat het voortbestaan van Marinevliegkamp De Kooy in Den Helder ter discussie. De burgemeester wil meer tijd investeren in netwerken en lobbytrajecten.
Om hier meer tijd aan te kunnen besteden heeft burgemeester Staatsen zijn takenpakket heroverwogen, waarbij hij prioriteit geeft aan taken die recht doen aan directe Helderse belangen.

In die heroverweging heeft de burgemeester geconcludeerd dat hij het voorzitterschap van het algemeen en dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio niet kan voortzetten. De Veiligheidsregio verdient naar de mening van de burgemeester een voorzitter, die zeker in de huidige opbouwfase van de regio- voldoende tijd en sturing kan geven en die als boegbeeld de Veiligheidsregio extern op alle niveaus kan vertegenwoordigen.
De burgemeester blijft wel lid van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio.

Burgemeester Staatsen beëindigt tevens het voorzitterschap van de Ambulancedienst. Ook de Ambulancedienst verdient een voorzitter, die met alle ontwikkelingen t.a.v. de organisatie van regionale veiligheid voldoende tijd en sturing kan geven. De burgemeester heeft daartoe nu niet de mogelijkheid.
Het college van burgemeester en wethouders zal de gemeenteraad van Den Helder binnenkort voorstellen om het lidmaatschap van het Algemeen Bestuur van de burgemeester over te laten nemen door wethouder J.A.F. de Groot.