PvdA Europees parlement


Barroso's 'cosmetische ingrepen' onaanvaardbaar

20 oktober 2004
Max van den Berg, leider van de PvdA-eurodelegatie, en Edith Mastenbroek, woordvoerder justitie en binnenlandse zaken, noemen de tot nu toe uitgelekte voorstellen van Barroso "cosmetische ingrepen."

Van den Berg: "Het idee om burgelijke vrijheden, een belangrijk deel van de portefeuille van de commissaris voor justitie en binnenlandse zaken, over te dragen aan Margot Wallström, betekent in feite het handhaven van iemand die het handvest van de grondrechten van Europa niet respecteert. Barroso stelt een cosmetische ingreep voor. Aan de buitenkant lijkt het allemaal mooi, maar de kern van het probleem wordt niet aangepakt."

"Ik doe een beroep op de liberalen in het Europees Parlement om 'nee' te zeggen tegen elk voorstel waardoor Buttiglione betrokken blijft bij justitie en binnenlandse zaken," vervolgt Van den Berg.

Edith Mastenbroek zegt: "Het opknippen van zijn portefeuille betekent een verzwakking van de Europese Commissie. Het is slechts een kunstmatige oplossing om een man die de fundamentele rechten van de mens duidelijk niet respecteert, toch aan een baan te helpen. Ook zijn opvattingen over asiel- en media-beleid staan lijnrecht tegenover de onze."

"Laten we niet vergeten dat Barroso met meer probleem-commissarissen zit waarvoor een oplossing moet komen. Ook Kroes, Udre en Fischer-Boel hebben in hun hoorzittingen meer vragen opgeroepen dan beantwoord. Tot nu toe heeft het Europees Parlement ook op die vragen geen serieus antwoord ontvangen. Het is zaak dat Barroso ook daar met passende voorstellen komt," besluit Max van den Berg.


____________________________________________________________ Annelies Pilon Voorlichter Nederlandse delegatie in de PES-groep van het EP/PvdA-eurodelegatie GSM (+32) 0479 750 001 Tel: (+32) 02 283 7435 Fax: (+32) 02 284 9435 e-mail: pse-deleg-nl-press@europarl.eu.int URL: www.pesdelegatie.nl