DUITSLAND INSTITUUT AMSTERDAM

Turkse jongeren steunen Europese samenwerking

Het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA) onderzocht in het voorjaar van 2004 hoe Turkse jongeren van 15 en 16 jaar uit Nederland en Duitsland aankijken tegen de Europese Unie en de toetreding van Turkije. De resultaten van het onderzoek worden op 25 oktober 2004 aangeboden aan staatssecretaris Atzo Nicolaï van Buitenlandse Zaken en gepubliceerd op www.duitslandweb.nl. Aan het onderzoek werkten zowel Turkse jongeren als jongeren van Nederlandse, Duitse en bijvoorbeeld Marokkaanse, Libanese, Poolse en Surinaamse afkomst mee.

Het onderzoek van het DIA laat zien dat het Europese ideaal wel degelijk leeft onder Turkse en autochtone jongeren in de multi-etnische stad in Nederland en Duitsland. Jongeren identificeren zich weliswaar in eerste instantie met de stad waarin ze wonen, maar zowel Turkse als autochtone jongeren hechten meestal even veel aan Europa als aan Nederland of Duitsland. Turkse jongeren identificeren zich verder ook sterk met Turkije.

Voor de eenwording van Europa - als politiek proces - bestaat brede steun onder jongeren in de multi-etnische stad. Meer dan driekwart van de jongeren in Nederland en Duitsland is voorstander van een intensievere Europese samenwerking. Turkse jongeren gaan zelfs nog verder in hun steun dan hun autochtone leeftijdsgenoten. Bijna de helft van hen vindt dat Den Haag en Berlijn eventueel bereid moeten zijn een deel van hun macht in te leveren als dat bijdraagt aan een sterkere Europese Unie.

Turkse jongeren staan in meerderheid positief tegenover de Turkse toetreding tot Europa. Van hen vindt bijna de helft dat Turkije daar ook klaar voor is. Ze gaan er vanuit dat toetreding tot de Europese Unie de politieke en economische ontwikkeling van Turkije ten goede zal komen.

Volgens autochtone jongeren daarentegen is Turkije nog niet klaar om toe te treden tot de Europese Unie. Opvallend is vooral dat een grote meerderheid van de jongeren in beide landen vindt dat het feit dat de bevolking van Turkije overwegend islamitisch is, geen argument mag zijn om van toetreding af te zien.

Uit het onderzoek blijkt dat Turkse jongeren in de Duitse multi-etnische stad op het gebied van taalbeheersing en ook wat hun oriëntatie op de Turkse gemeenschap betreft achterblijven bij hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Maar Turkse jongeren in Nederland blijken zich net zo sterk te oriënteren op Turkije als Turkse jongeren in Duitsland. Zij identificeren zich meer met Turkije dan met Nederland of Duitsland.

Opmerkelijk is echter dat de beheersing van de taal en een sterke band met het land van herkomst geen belemmering vormen voor de 'maatschappelijke integratie' van Turkse jongeren in de Nederlandse en Duitse samenleving. Oftewel, Turkse jongeren zijn niet minder 'goede' burgers dan hun autochtone leeftijdgenoten. Zo hebben Turkse jongeren over het algemeen meer vertrouwen in de verschillende maatschappelijke instituties dan autochtone jongeren. Turkse jongeren in Nederland lezen zelfs vaker de krant dan autochtone jongeren.

Het beschrijvend sociaal-wetenschappelijk onderzoek werd uitgevoerd in het kader van een afstudeeronderzoek in samenwerking met de Universiteit Utrecht en met financiële ondersteuning van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.