Nederlandse Vereniging van journalisten

Besprekingen NVJ/NPS vastgelopen
(20 oktober 2004)

De gesprekken tussen directie NPS en NVJ over het Sociaal Plan NPS hebben niet geleid tot overeenstemming. Met name over het meetellen van de freelancejaren* konden partijen het niet eens worden. Dit betekent dat de NVJ geen Sociaal Plan zal afsluiten met de NPS inzake de reorganisatie van de anderstaligen-redacties en de radioredacties.

De NPS zal nu -eenzijdig- het sociaal plan EO/PO toepassen. NVJ-leden zijn niet gebonden aan dit plan, zodat NVJ-advocaten claims van onze leden onder andere op het punt van de freelancejaren in gerechtelijke procedures zullen deponeren.

Wij vinden het ronduit teleurstellend dat NPS-directeur Van Beusekom zijn verantwoordelijkheid op het punt van de freelancejaren niet wenst te nemen. Bij Wereldomroep, AKN en regionale omroepen, waar de freelanceproblematiek in het verleden ook veelvuldig aan de orde was, kon de NVJ hierover wel fatsoenlijke afspraken maken.

Onze juristen en advocaten zullen, waar nodig, alle leden individueel bijstaan in mogelijke ontslagprocedures. U kunt hiervoor bellen met het juridisch spreekuur, dagelijks bereikbaar op 020-6766771.


* Freelancejaren: De jaren dat medewerkers feitelijk in dienst waren van de omroep, maar als freelancer werden gecontracteerd. De omroepen probeerden zo onder hun wettelijke verantwoordelijkheid uit te komen ten koste van de medewerkers."

Met vriendelijke groet,

Thomas Bruning
secretaris omroepzaken NVJ