Ingezonden persbericht


P e r s i n f o r m a t i e

Interpolis in het geweer tegen illegale hennepteelt

Tilburg, 20 oktober 2004 - Interpolis maakt zich zorgen om de schade die wordt veroorzaakt door illegale hennepteelt. De verzekeraar verwacht dit jaar voor

E 6 miljoen aan hennep gerelateerde claims binnen te krijgen. Voor alle Nederlandse verzekeraars samen komt dit bedrag uit op vele tientallen miljoenen euro's. Ook voor woningcorporaties en energiemaatschappijen vormen hennepkwekerijen een grote schadepost. Daarom zoekt Interpolis toenadering tot deze sectoren en de overheid.

Illegale henneptelers nemen een enorm risico. Ze knoeien vaak met elektra en gaan op een onveilige manier met assimilatielampen om. Hierdoor is de kans op materiële en persoonlijke schade door brand groot. Voor dit jaar verwacht Interpolis ruim zestig branden die zijn veroorzaakt door illegale hennepteelt. Ieder jaar stijgt dit aantal met zo'n vijf procent. Ruim de helft van de schadegevallen vindt plaats in een particuliere woning; in de andere gevallen gaat het om een bedrijfspand. De experts van Interpolis zien echter een verschuiving van woningen naar bedrijfspanden. Steeds vaker treffen zij bij schade hennepkwekerijen aan in bedrijfsverzamelgebouwen op afgelegen industrie-terreinen en in leegstaande schuren op het platteland.

Interpolis treedt hard op tegen klanten die direct of indirect iets te maken hebben met illegale hennepteelt. Zodra we erachter komen, worden de verzekeringen van de betreffende klant beëindigd. Als bij schade blijkt dat de kwekerij de oorzaak is, dan keert Interpolis niet uit. Interpolis vindt dat de goede klanten niet moeten meebetalen aan de schade die veroorzaakt wordt door een illegale activiteit.

Interpolis stelt ook verhuurders aansprakelijk voor schade die het gevolg is van illegale activiteiten van huurders. Daarom doet Interpolis veel aan voorlichting. Tekenen die kunnen wijzen op illegale hennepteelt zijn bijvoorbeeld: een hoog energiegebruik, nachtelijke activiteiten, huurders die een extreem hoge huur bieden en huurders die niet willen dat de verhuurder toegang heeft tot de door hun gehuurde ruimte.

pagina 2

Over Interpolis

Interpolis (6.000 medewerkers) is een topspeler in de markt van schade-verzekeringen voor particulieren, het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector. Daarnaast richt het concern zich op het aanbieden van levensverzekeringen, toekomstvoorzieningen en werknemersinzetbaarheid. In 2003 boekte Interpolis een omzet van E 5 miljard.

Voor meer informatie

Interpolis NV
Concern Communicatie

Ria Luichies, woordvoerder
telefoon (013) 462 39 21
e-mail: g.luichies@interpolis.nl

---- --