Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

20-10-2004

Minister Dekker van VROM stopt met de introductie van de Woonwet (niet te verwarren met de Woningwet). Ook schrapt ze een aantal wijzigingen van de Huisvestingswet. Staatssecretaris Van Geel voegt de bestaande Besluiten melkrundveehouderijen en akkerbouwbedrijven samen tot één Besluit landbouw milieubeheer. De ministerraad is hiermee vorige week vrijdag akkoord gegaan. De bewindslieden geven hiermee invulling aan de kabinetsdoelstelling om tot minder regels te komen.

Doel van de Woonwet was de instandhouding en verbetering van de woonkwaliteit. Vergeleken met de bestaande regelgeving is het aantal essentiële wijzigingen in deze nieuwe wet slechts beperkt. Minister Dekker bekijkt welke nieuwe elementen in bestaande regelgeving worden verwerkt. De nieuwe planverplichting 'woonvisie' uit de Woonwet vervalt in ieder geval.

De Huisvestingswet regelt de evenwichtige en rechtvaardige verdeling van woningen. De wijzigingen van de Huisvestingswet hadden tot doel interpretatieverschillen tussen gemeenten en het rijk over de bindingseisen om in aanmerking te komen voor een huisvestingsvergunning op te lossen. Deze wijzigingen zijn niet in overeenstemming met het huidige kabinetsbeleid om woningen te reserveren voor de eigen bevolkingsaanwas. Ook is de Huisvestingswet onlangs geëvalueerd. Op basis van het nieuwe kabinetsbeleid en de evaluatie wordt de wet geheel herzien. De minister heeft de Tweede Kamer begin 2005 ee nraamwerkvooreennieuwewettoegezegd.

Milieuregels voor melkrundveehouderijen en akkerbouwbedrijven staan in de gelijknamige besluiten op basis van de Wet milieubeheer. Het samenvoegen van de Besluiten melkrundveehouderij en akkerbouwbedrijven leidt tot afname van de administratieve lasten. De geschatte vermindering voor de sector bedraagt ongeveer twaalf miljoen euro per jaar. Het nieuwe Besluit landbouw milieubeheer ligt nu voor advies bij de Raad van State. Op het moment dat het besluit naar de Tweede Kamer wordt gestuurd is de inhoud ervan openbaar.

Meer informatie:

Dossier Huisvestingsvergunning (achtergrondinformatie over de Huisvestingswet waaronder de evaluatie)

Top van de pagina