Gemeente Breda

Gemeente werkt aan alternatieven voor uitstel woningbouw Teteringen

Woning in aanbouw_gr.jpg

Doordat de Raad van State een MER-procedure voor Teteringen verplicht heeft gesteld, kunnen tussen 2005 en 2007 minder woningen worden gebouwd. Om de woningproductie toch zoveel mogelijk op peil te houden, zet de gemeente Breda alle zeilen bij om vervangende bouwprojecten te stimuleren en waar mogelijk de procedures te verkorten.

De gemeente gaat uit van twee sporen. Aan de ene kant zijn alle bij de gemeente bekende initiatieven voor woningbouw onderzocht. De gemeente geeft prioriteit aan woningbouwinitiatieven die een alternatief zijn voor Teteringen. Betaalbare huurwoningen krijgen hierbij extra aandacht. Ook wordt gekeken naar initiatieven die de doorstroom op de woningmarkt bevorderen. Daar hebben met name de woningbouwcorporaties om verzocht. Dankzij doorstroming kunnen woningen vrijkomen die een alternatief vormen voor Teteringen.

Intakeprocedure

Het tweede spoor, verbetering van de in- en externe procedures, krijgt vooral vorm met een nieuwe intakeprocedure. Daarmee kunnen aanvragen sneller worden behandeld, zodat er ook snel duidelijkheid komt voor de initiatiefnemer. Ook wanneer de initiatieven afwijken van het bestemmingsplan, hetgeen meestal het geval is. Alle bouwinitiatieven verlopen voortaan via deze intakeprocedure. Elke aanvraag wordt in een quick-scan getoetst en leidt binnen een korte termijn - afhankelijk van de ingrijpendheid van het initiatief - tot een standpunt van het college.

De gemeente verwacht dat door de prioriteitstelling en de nieuwe intakeprocedure de woningbouwproductie zoveel als mogelijk op peil gehouden kan worden, ook nu de productie in Teteringen tijdelijk uitblijft.

Breda, 20 oktober 2004