Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200401451/1
Hoger beroep van Snackbar De Tunnel uit Almelo betreffende de dwangsom die de burgemeester van Almelo aan de snackbar heeft opgelegd om een internetzuil binnen 10 dagen te verwijderen. Tijdens een controle in maart 2003 is in de snackbar een internetzuil aangetroffen met een virtuele fruitautomaat. De rechtbank in Almelo heeft bij uitspraak van 6 januari 2004 het daar ingestelde beroep ongegrond verklaard.

* 200308425/1
Beroep van Heineken Nederland B.V. tegen de (nieuwe) milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend voor een bierbrouwerij, kantoorcomplex en haven aan de Burgemeester Smeetsweg en aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude. Heineken wenst de fabriek uit te breiden met een haven om mout aan te laten voeren per schip. Verder wil zij de productie van bier uitbreiden tot 13 miljoen hectoliter per jaar door middel van een efficiënter productieproces. Heineken is het niets eens met bepaalde voorschriften van de milieuvergunning.

* 200402018/1
Hoger beroep van een bedrijf uit Beneden-Leeuwen tegen de aanwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Arnhem van een pand aan de Rijnkade in Arnhem tot beschermd gemeentelijk monument. Het bedrijf stelt dat het college zich niet had mogen baseren op de rapportages van het Monumenten Advies Bureau en van de Commissie voor Welstand en Monumenten. De rechtbank in Arnhem heeft bij uitspraak van 28 januari 2004 het daar ingestelde beroep ongegrond verklaard.

* 200402499/1
Beroep van de milieuvereniging Oosterhout, de Vereniging Leefbaarheidswerkgroep Den Hout en de Vrienden van de Vrachelse Heide tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan Centrumgebied Vrachelen van de gemeente Oosterhout. Het bestemmingsplan ziet op de 2e fase van de uitbreidingslocatie Vrachelen en voorziet in de bouw van 114 woningen met bijbehorende centrumvoorzieningen op het Markkanaaleiland. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft bij een eerdere uitspraak van 30 januari 2002 (zaaknummer 200001437/1) het toenmalige goedkeuringsbesluit vernietigd betreffende de woningbouw aan de zuidkant van de woonwijk Markkant, die grenst aan een oud loofbos.

* 200403248/2
Beroep van een inwoner uit Ede tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Ede heeft verleend aan de Staat voor een kazerne aan de Nieuwe Kazernelaan 2 in Ede. De inwoner heeft betoogd dat op het terrein van de kazerne in het verleden activiteiten plaatsvonden die niet waren vergund en stelt dat het college tekort is geschoten in het handhaven van de voorschriften. Hij vreest dat ook na 1 januari 2005 deze activiteiten zullen plaatsvinden en dat ook daar niet tegen zal worden opgetreden.


* 200404339/1
Beroepen van inwoners van Amersfoort tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht waarbij is beslist over de goedkeuring van het uitwerkingsplan Centraal Stadsgebied, uitwerkingsplan locatie Weltevreden 2003 van de gemeente Amersfoort. Het uitwerkingsplan is een uitwerking van het stadsvernieuwingsplan Centraal Stadsgebied en heeft betrekking op het noordwestelijk deel van de locatie Weltevreden. Het voorziet in de bouw van 53 woningen op het binnenterrein tussen de Kersenbaan en de Bergstraat. Voorts maakt het plan commerciële dienstverlening mogelijk langs de Bergstraat.