Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Persbericht

Woerden, 20 oktober 2004

50plusnet.nl helpt eenzaamheid voorkomen

Een geringe sociale participatie en een tekort aan sociale ondersteuning horen tot de risicofactoren die de kans op sociale uitsluiting verhogen, zo concludeerde het Sociaal Cultureel Planbureau gisteren. 50plusnet.nl wil participatie en zelfredzaamheid van 50-plussers stimuleren. Het NIGZ en SeniorWeb zijn de initiatiefnemers van www.50plusnet.nl.

In Nederland voelt meer dan één miljoen ouderen zich wel eens eenzaam. Ouderen voelen zich vooral eenzaam na het verlies van een dierbare, een verhuizing naar een kleinere woning of door een slechter wordende gezondheid. Oorzaken waardoor bestaande contacten veranderen of verdwijnen. Circa de helft van de bewoners van zorgcentra zegt zich eenzaam tot zeer eenzaam te voelen. Dit is een groot probleem voor de ouderen zelf, maar ook voor de medewerkers van het zorgcentrum. Zij zien het probleem vaak wel, maar zijn niet in staat het op te lossen.

De website 50plusnet.nl is speciaal ontwikkeld voor mensen die samen met leeftijdgenoten iets willen ondernemen. Via 50plusnet kan een oudere op zoek naar iemand om mee op stap te gaan, te sporten, een hobby mee te delen of vriendschap te sluiten.

Een veilige ontmoetingsplek

Inschrijven bij 50plusnet is gratis. 50plusnet is een non-profit activiteitenbemiddeling die wordt gesubsidieerd door de overheid (ZonMw), het NIGZ, SeniorWeb, het VSBfonds en Fonds 1818. Het NIGZ en SeniorWeb hebben samen met ouderen 50plusnet ontwikkeld. De privacyregels worden in acht genomen en inschrijvingen en foto s die men plaatst worden gecontroleerd. Zo is een ontmoetingsplek gecreëerd die veilig en betrouwbaar is.

Contact leggen met gelijkgestemden

Deelnemers beantwoorden vragen en de computer zoekt naar deelnemers die overeenkomen met de gegeven antwoorden. Op basis van de resultaten kan de deelnemer zelf beslissen om via de mail of chat contact te leggen. Het idee is dat dit contact leidt tot het ondernemen van een gezamenlijke off line activiteit. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een activiteit in clubverband. Men kan zelf een club oprichten of zich aanmelden bij een club in de eigen regio. Op twee plaatsen in Nederland is afgelopen week proefgedraaid met 50plusnet. Inmiddels zijn er 25 clubs opgericht en hebben honderden 50-plussers zich aangemeld.

Lokale uitstraling

Het NIGZ werkt samen met regionale instellingen die ouderen kunnen begeleiden bij het inschrijven op 50plusnet. Zo kan men tijdens de computercursussen van deze instellingen kennis maken met 50plusnet. Ook tijdens een huisbezoek of een inloopspreekuur van Welzijnsinstelling worden ouderen gestimuleerd of geholpen bij het inschrijven. Ouderen die niet in het bezit zijn van een computer kunnen via deze instellingen deelnemen. Hoewel 50plusnet een landelijk initiatief is, krijgt het op deze wijze een lokale uitstraling.


---

Noot aan de redactie,