Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Beleggers zeggen naar beleggingsprofiel te handelen

Postbank BeleggersBarometer laat hernieuwd optimisme beleggers zien

Amsterdam, 20 oktober 2004 - De Postbank BeleggersBarometer is in september met zes punten gestegen tot 122 punten. Het optimisme van beleggers, zowel over de economie als over hun eigen portefeuille, is duidelijk toegenomen. Banken zijn tegenwoordig verplicht hun klanten in de gelegenheid te stellen hun beleggingsprofiel op te stellen. De inspanningen van de banken zijn niet voor niets geweest, want de meeste beleggers zijn niet alleen op de hoogte van hun profiel, maar zeggen er ook naar te handelen.

90e40.jpg

De stemmingsverbetering wordt breed gedragen, zo blijkt uit de achterliggende data. Het aantal beleggers dat vindt dat de economische situatie de afgelopen maanden is verslechterd, ligt met 15% op het laagste niveau sinds de introductie van de Postbank BeleggersBarometer. In maart 2003, toen de AEX zich op het laagste punt in jaren bevond, was dit niveau nog 80%! Het aantal beleggers dat denkt dat de economische situatie nog verder zal verbeteren, is sinds mei van dit jaar aan een gestage opmars bezig en bedraagt nu 45%. Gezien de maatschappelijke onvrede over de kabinetsplannen is dit enigszins opmerkelijk.

In de onderzoeken van de Postbank BeleggersBarometer van het afgelopen halfjaar zag steeds een toenemend aantal beleggers de waarde van hun portefeuille dalen, maar nu is die trend in september gekeerd. Slechts 26% van de beleggers zag hun portefeuille de afgelopen drie en zes maanden dalen (was in augustus resp. 38 en 30%). Deze ommekeer strookt met de ontwikkeling van de AEX-index, die vanaf begin augustus een duidelijk herstel liet zien. Ook voor de komende maanden zijn beleggers optimistisch over de ontwikkeling van de AEX-index: het aantal beleggers dat een verdere stijging verwacht, steeg van 41% in augustus naar 47%. Daarnaast verwacht de helft in de komende drie maanden een waardestijging van de eigen portefeuille.

90e45.jpg

Beleggers zijn er nog niet uit wat dit allemaal betekent voor hun eigen financiële situatie. Volgens een grote meerderheid van 70% is hun financiële situatie de afgelopen maanden constant gebleven en eenzelfde percentage denkt dat dit de komende drie maanden wel zo zal blijven.

AEX Voorspeller

Beleggers verwachten dat de AEX-index eind december op 341 punten zal staan, 2,4% hoger dan in september. Het is heel opvallend hoe constant en positief beleggers zijn in hun verwachtingen over de AEX-index. Ongeacht de hoogte of de ontwikkeling van de AEX-index denken zij dat de beursgraadmeter drie maanden later 2 à 3% hoger zal staan.

Beleggers handelen naar profiel

Sinds 2002 zijn banken verplicht klanten in de gelegenheid te stellen hun risicoprofiel te bepalen. Aan de hand hiervan kunnen zij hun portefeuille inrichten. In dat profiel wordt onder andere aandacht besteed aan de kennis en ervaring, de beleggingshorizon en de risicobereidheid van de belegger. Uit onderzoek van de Postbank blijkt dat bijna driekwart van de beleggers weet dat er zoiets als een beleggingsprofiel bestaat. Van die groep weten de meesten (87%) ook hoe hun eigen beleggingsprofiel eruit ziet. Een groot deel van de beleggers zegt ook daadwerkelijk naar het opgestelde profiel te handelen.

90e4b.gif

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Mark Beers, tel: (020) 584 64 25.


---

ATTENTION:
The information in this electronic mail message is private and confidential, and only intended for the addressee. Should you receive this message by mistake, you are hereby notified that any disclosure, reproduction, distribution or use of this message is strictly prohibited. Please inform the sender by reply transmission and delete the message without copying or opening it.

Messages and attachments are scanned for all viruses known. If this message contains password-protected attachments, the files have NOT been scanned for viruses by the ING mail domain. Always scan attachments before opening them.

---