Politie Groningen

Jonge brandstichters aangehouden (20/10/04)

Oude Pekela 20-10-2004 - Met de aanhouding van twee jongens van 16 en 19 jaar en een meisje van 16 jaar, allen uit Oude Pekela, heeft de politie ruim twintig kleine branden in Oude Pekela opgelost. Uit het onderzoek en de verhoren bleek dat beide 16-jarigen separaat handelden van de 19-jarige verdachte.

De afgelopen weken werd Oude Pekela geplaagd door ruim twintig brandjes. De brandjes vonden voornamelijk plaats in het gebied tussen winkelcentrum De Helling en de Hugo de Grootstraat. Er werd vastgesteld dat de branden waren aangestoken. In de meeste gevallen moesten coniferen en afvalcontainers het ontgelden, maar eenmaal was een personenauto het doelwit.

Bij de brandjes ontstond het gevaar dat het vuur zou overslaan naar woningen en andere panden. Door alert optreden van omwonenden, politie en brandweer werd voorkomen dat de branden oversloegen. De incidenten zorgden voor een zekere onrust onder de bewoners.

Na een uitgebreid onderzoek en analyse zette de politie extra personeel in. Dit resulteerde vrijdagnacht 16 oktober in de aanhouding van de 16-jarige jongen en het 16-jarig meisje. Een nacht later volgde de aanhouding van de 19-jarige knaap, nadat hij een afvalbak in brand had gestoken.

De 16-jarige jongen en het even oude meisje zijn na het afleggen van verklaringen in vrijheid gesteld. Zij verklaarden uit baldadigheid een aantal brandjes te hebben gesticht. De 19-jarige verdachte is in bewaring gesteld. Hij heeft over meerdere branden verklaringen afgelegd.