Roto Smeets de Boer NV

PERSBERICHT

RSDB: nadere focus leidt tot aangepaste organisatie

De herijking van het Middellange Termijn Plan heeft, op basis van verwachte marktontwikkelingen, ertoe geleid dat RSDB het voornemen heeft om de omvang en de organisatie van haar activiteiten te wijzigen. Het huidige model met de drie merken Roto Smeets, PlantijnCasparie en Media Partners wordt daarbij verlaten en de kernactiviteiten zullen worden ondergebracht in twee business lines te weten 'print productions' en 'marketing communications'.

Aanleiding daartoe is onder meer het feit dat RSDB in toenemende mate bij haar klanten als invalshoeken onderscheidt: inkopen puur met het oog op productie of in lijn met een gezamenlijk te ontwikkelen marketing communicatiestrategie, dan wel een combinatie van beide.

De sterke kanten van RSDB liggen enerzijds bij het vervaardigen van het massale rotatiedrukwerk en anderzijds bij het redactioneel ontwerpen van en vormgeven aan marketing communicatie concepten. Vanuit dat oogpunt heeft RSDB het voornemen om onder de business line 'print productions' alle drukkerij activiteiten van Roto Smeets alsmede alle technische en procesmatige activiteiten als data base- en workflow management systemen, afterpress en pre-distributie dienstverlening, samen te voegen. Met deze business line zal RSDB zich met name concentreren op de Europese rotatiemarkt. Middels een omvangrijk investeringsprogramma waaronder een 48 pagina offset-rotatiepers voor Roto Smeets Weert, een 3.68 m brede diepdrukrotatiepers voor Roto Smeets Deventer en een garenloos bindstraat voor De Wit Grafische Projecten in Eindhoven, wordt de positie in de massa rotatie markt verder versterkt. In de tweede business line 'marketing communications' bestaat het voornemen om de communicatie- en creatie-activiteiten van Media Partners alsmede de projectmanagement- en marketingautomatiseringsactiviteiten van PlantijnCasparie onder te brengen. Deze business line hoort qua omzet en dienstverlening in haar eigen vakgebied tot de top van Nederland.

Het resultaat van dit voornemen is dat, ondanks het feit dat de vellendrukkerij-activiteiten van PlantijnCasparie op weg zijn naar een financieel herstel, deze niet langer tot de kernactiviteiten van het herziene businessmodel behoren. Via vervreemding zullen de vellendrukkerijen op een passend moment daar in de markt geplaatst worden, waar deze beter tot hun recht komen.

De nadere focussing binnen RSDB vormt aanleiding voor bestuurder Markus Bos, thans verantwoordelijk voor PlantijnCasparie, om aan te kondigen de vennootschap per 1 mei 2005 te verlaten. Per 1 november 2004 zal Markus Bos terugtreden als bestuurder van de vennootschap en als algemeen directeur van PlantijnCasparie. Tot zijn vertrek zal hij als adviseur aan de vennootschap verbonden blijven. De verantwoordelijkheid voor PlantijnCasparie wordt overgenomen door medebestuurslid John Caris.

De voorlopige uitkomsten over het 3e kwartaal bevestigen de bij de halfjaarcijfers uitgesproken verwachting dat de resultaatontwikkeling uit operatie over geheel 2004 een forse verbetering te zien zal geven ten opzichte van vorig jaar. Het laat zich aanzien dat als gevolg van de strategie-aanpassing, de omvang van de bestaande reorganisatievoorziening moet worden aangepast.

Vertegenwoordigend Overleg, medewerkers en vakbonden zijn heden geïnformeerd inzake de beleidsvoornemens.

Hilversum, 20 oktober 2004

ROTO SMEETS DE BOER NV
Raad van Bestuur

Voor nadere informatie:
Hans de Jong / Leo van Gelder, tel. 035 - 625 86 00

Profiel
Roto Smeets De Boer NV - RSDB - is opgenomen in de notering van Euronext als NextPrime onderneming met Amsterdam als marktingang. RSDB is een organisatie van dienstverlenende ondernemingen die de communicatie-uitingen van haar opdrachtgevers - met toegevoegde waarde - omzet in gedrukte en multi-mediale producties. Deze ondernemingen zijn ondergebracht in 3 merken: Roto Smeets ­ grootschalige productie van tijdschriften, postordercatalogi en promotioneel drukwerk ­ met vestigingen in 7 landen in Noordwest-Europa; PlantijnCasparie ­ pre-publishing, drukwerk en direct marketing ­ met 19 vestigingen in Nederland en Media Partners ­ internationale publishing services ­ met vestigingen in 3 Europese landen.

RSDB : www.rsdb.com
Roto Smeets : www.rotosmeets.com
PlantijnCasparie : www.plantijncasparie.nl Media Partners : www.mediapartners.nl


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++