Gemeente Westerveld


20-10-2004
Boermarken beheren en onderhouden landschapselementen

Medewerkers van Landschapsbeheer Drenthe zullen de komende maanden rondom Wapse en Wittelte landschapselementen zoals houtwallen gaan inventariseren. Deze inventarisatie vormt de basis van het overdragen van het beheer en het onderhoud van onderdelen van het landschap aan de Boermarken; samenwerkingsverbanden van agrariers in een bepaald gebied.
In samenwerking met de Boermarken zullen werkpakketten worden opgesteld, waarin staat wat er elk jaar aan onderhoud moet plaatsvinden en hoe dat moet gebeuren.

Initiatief
In 2000 is een landschapsbeleidsplan gemaakt voor het buitengebied van de gemeente Westerveld. E?van de projecten die in dit plan werd beschreven, is het verbeteren van het onderhoud van landschapselementen en dan met name houtwallen en singels. De gemeente is in 2002 een overleg gestart om de kleine landschapselementen van Staatsbosbeheer en de gemeente in beheer en onderhoud over te dragen aan de Boermarken. Een Boermarke is een organisatie van agrariers in hetzelfde gebied, die op verschillende gebieden met elkaar samenwerken.

Doel
Het doel van dit initiatief is om de kwaliteit en verscheidenheid van het landschap in de gebieden te behouden en waar mogelijk te herstellen. Hierbij vervult de bevolking en dan met name de Boermarken een belangrijke rol, waardoor de betrokkenheid met het landschap toeneemt.

Voortgang werkzaamheden
Het overleg is nu in het stadium gekomen dat er tot uitvoering kan worden overgegaan. Daarom zullen medewerkers van Landschapsbeheer Drenthe de komende maanden in het gebied van de Boermarken Wapse en Wittelte, de landschapselementen van de gemeente en Staatsbosbeheer gaan inventariseren. Aan de hand van de inventarisatie gegevens zal een beheerplan worden opgesteld met daaraan gekoppeld de jaarlijks werkpakketten. In deze werkpakketten wordt beschreven welke landschapselementen ieder jaar onderhouden moeten worden en op welke manier. Na instemming door de Boermarken zal de overdracht van het beheer en onderhoud van de landschapselementen plaatsvinden.