Socialistische Partij

Hou de No Claim-regeling uit het ziekenfonds! Een mens is toch geen auto?

Kamerleden moeten snoepreisjes afwijzen

20-10-2004 * Leden van de Tweede Kamer moeten geen gebruik maken van het gratis snoepreisje naar Turkije dat hen door een Haarlems reisbureau is aangeboden. SP-Kamerlid Agnes Kant vindt het de hoogste tijd dat de Kamerleden afspreken dit soort `cadeautjes' nooit aan te nemen. "Kamerleden moeten zich door niemand laten paaien, het zou goed zijn daar een heldere code over op te stellen."

De 150 Tweede-Kamerleden vonden deze week een fraaie boekje over Istanbul in de post, met daarin een brief van reisbureau Corendon, waarin hen een geheelverzorgde driedaagse themareis wordt aangeboden. Corendon neemt alle reis- en verblijfkosten voor haar rekening en zorgt voor `een informatieve invulling van het themaprogramma, waarbij de Turkse overheid een belangrijke rol zal vervullen.'

Kant: "Volgens mij betreft het hier een snoepreisje, gesponsord door de Turkse overheid, met de bedoeling Nederlandse Kamerleden te paaien richting een Turks EU-lidmaatschap. Deze uitnodiging dient dan ook te worden afgewezen. Bovendien heb ik het presidium van de Tweede Kamer gevraagd of we niet beter met z'n allen kunnen afspreken dat we nóóit snoepreisjes aannemen, zodat daar geen enkele onduidelijkheid over kan ontstaan. Zo'n afspraak zou de integriteit van de Kamer ten goede komen."

De SP-Kamerleden hebben de brochure en uitnodigingen retour gestuurd.