Time : 2:44:50 PM
Date : Tuesday, October 19, 2004
Sender Name: SETCa-BBTK

De staking van 21 oktober in de gezondheidszorg: waarom en voor wie?

Nu donderdag, 21 oktober 2004, gaat heel de sector van de gezondheidszorg in staking. In heel België.

De BBTK wilt even in herinnering brengen wat de oorzaken van het conflict zijn en of de patiënten zich ongerust moeten maken over de gevolgen van de acties. Overigens, de mobilisatie lijkt een succes te worden.

De situatie
De werkgevers van de ziekenhuizen hebben de herfinanciering van hun ziekenhuizen verkregen. Goed zo, dat was nodig. Ook de erelonen van de artsen gaan stijgen. Bon. Misschien was dat nodig. Maar totnogtoe is er nog niets voorzien voor de werknemers in de ziekenhuizen, de rustoorden, de rust- en verzorgingstehuizen, de thuiszorg, de revalidatie, de bloedtransfusiecentra, de laboratoria, de poliklinieken, de wijkgezondheidscentra enz. Zullen zíj moeten opdraaien voor de budgettaire moeilijkheden van het RIZIV, de sociale zekerheid, de herfinanciering van de ziekenhuizen, de stijging van de medische erelonen?
Neen, zegt het personeel van de sector. Vergeten we trouwens niet dat de financiering van het RIZIV voor 80 % voortvloeit uit de bijdragen die op het loon van werknemers worden geïnd!

Onze eisen...
De werknemers in de gezondheidszorg hebben nooit cadeaus gekregen. Als we terugkijken naar de witte woede van de jaren 1989/1991 - en sindsdien onophoudelijk - is de sector steeds op straat moeten komen, moesten er voortdurend betogingen en acties worden georganiseerd om te verkrijgen waar de werknemers (en ook de gebruikers) recht op hebben.
Ook nu weer: hetzelfde liedje. Bijna een jaar al proberen we te onderhandelen, zonder valabel resultaat!

Wij eisen nog altijd:

* meer personeel om de stijgende werklast op te vangen en de zorgverlening beter te kunnen organiseren;

* een inhaaloperatie voor onze lonen en arbeidsvoorwaarden, die achterblijven op het gemiddelde van de andere sectoren.

Elke actieve werknemer in de gezondheidssector heeft hier belang bij. Het is ook van belang om jongeren zover te krijgen dat ze in onze sector komen werken, want we hebben ontzettend veel handen tekort.

En ook onze patiënten zijn hiermee gediend!
Wat gebeurt er met de zieken, hun familie en verdere entourage? Wees gerust, wij denken ook aan hen. De vakbonden hebben van in het begin aangekondigd dat de staking georganiseerd zal worden mét verzekering van een minimale dienstverlening voor dringende hulp, zoals op zondagen.
Nogmaals, wat wij willen bereiken is de verbetering van opvang en zorg. Ook dat is hoe dan ook in het voordeel van de patiënten.

Meer informatie bij:
André Langenus (BBTK federaal) : 0475-95 27 64
Jean-Marie Léonard (SETCa fédéral) : 0475-35 97 28