Gemeente Borsele

Eerste cultuurprijs van Borsele naar Gerard Smallegange [14-09-2004 14:48]

Heinkenszand, 14 september 2004

Gerard Smallegange uit Nisse krijgt op donderdag 21 oktober de eerste Total Cultuurprijs van Borsele. Hij ontvangt de bekroning omdat hij zich met meerdere activiteiten inzet voor het behoud van het cultureel erfgoed. De eerdere nominatie van Smallegange is onlangs overgenomen door de Culturele Raad Borsele en vandaag door het college van B&W van Borsele.

Begin dit jaar heeft de gemeente Borsele besloten tot het instellen van een cultuurprijs. De gemeente wil hiermee het culturele klimaat stimuleren. Deze prijs, gesponsord door Total Raffinaderij Nederland NV, zal tweejaarlijks worden toegekend aan een persoon of organisatie die een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan het culturele klimaat in Borsele.
Tot eind augustus konden er kandidaten worden voorgedragen om in aanmerking te komen voor de Total Cultuurprijs. Er zijn drie kandidaten voorgedragen, welke vervolgens beoordeeld zijn door een speciale commissie.
Deze commissie bestaat uit de heer W. Scholen (directeur stichting Cultureel Erfgoed Zeeland), mevrouw C. Elenbaas-Murre (voormalig cultuurwethouder van de gemeente Borsele) en mevrouw M. v.d. Linde (medewerkster public-relations van Total). Op basis van de volgende afweging is de commissie gekomen tot de nominatie van Gerard Smallegange: (citaat uit juryrapport)

"De heer Smallegange is deskundige op het gebied van de Zeeuwse boerderij. Hij heeft hierover diverse artikelen geschreven. Ook anderszins, in lezingen en in tv-programmas van Omroep Zeeland, heeft hij het onderwerp behandeld en bij een breed publiek bekendheid gegeven. Die bekendheid is er op lokaal, regionaal en provinciaal niveau. Dit heeft geleid tot meer aandacht voor (het behoud van) de Zeeuwse boerderij. De heer Smallegange valt onder de categorie 'personen die zich inzetten voor het behoud van het cultureel erfgoed'."

De eerste Total Cultuurprijs van de gemeente Borsele wordt uitgereikt op donderdag 21 oktober aanstaande om 20.00 uur in de raadsboerderij in Heinkenszand.