Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

21/10/04 Koningin bezoekt Rome

Hare Majesteit de Koningin brengt van 21 tot en met 23 oktober 2004 een bezoek aan Rome ter gelegenheid van de viering van het 100-jarig bestaan van het Nederlands Instituut (NIR). De Koningin zal een aantal culturele manifestaties bijwonen die het bijzondere karakter van het instituut accentueren.

Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan heeft de Koningin besloten aan het instituut het predikaat 'Koninklijk' toe te kennen. Het is voor het eerst dat het predikaat is verleend aan een buiten Nederland gevestigde instelling. Het Nederlands Instituut te Rome is een interuniversitaire instelling voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het gebied van geschiedenis, kunstgeschiedenis en archeologie.

Op 21 oktober woont de Koningin de vertoning bij van de film Diva Dolorosa van Peter Delpeut in het Auditorium van Rome. Deze film is een documentaire over de Italiaanse filmdiva's van begin 2 0steeeuw. Bij deze film is een begeleidend muziekstuk gecomponeerd door Loek Dikker, dat wordt uitgevoerd door een groot symfonieorkest (Orchestra Giovanile di Roma).

Op 22 oktober is de Koningin aanwezig bij de jubileumconferentie op het Nederlands Instituut in Rome. Diezelfde dag opent de Koningin in de Mercati di Traiano de tentoonstelling WonderHolland, een samengestelde tentoonstelling van Nederlandse hedendaagse kunst, vormgeving, fotografie en architectuur.
Op uitnodiging van president Ciampi woont de Koningin een barokconcert bij van de New Dutch Academy in het presidentieel paleis het Quirinaal. Het concert maakt onderdeel uit van de Nederlandse presentatie op het RomaEuropa Festival en de Nederlandse week op de zender Radio Rai 3.

Op 23 oktober bezoekt de Koningin de tentoonstelling van Maurits Escher in het Palazzo Caffarelli. Op deze tentoonstelling worden 95 werken tentoongesteld, waarbij speciaal aandacht wordt besteed aan de Italiaanse periode uit het leven van de beroemde graficus.