Amsterdam RAI

MotoRAI 2004
17 sep 2004

MOTORAI 2004: BEURS EN EVENEMENT. Motorspektakel in Amsterdam RAI, van 21 tot en met 24 oktober 2004.

Een grotere beurs dan vorig jaar, met meer nieuws en meer spektakel. Daarmee is de MotoRAI 2004 in één zin treffend gedefinieerd. Vele tienduizenden liefhebbers en geïnteresseerden kunnen tijdens vier beursdagen in Amsterdam RAI het allerlaatste nieuws op het gebied van motoren en scooters komen bekijken. Naast de modellenpresentatie van de diverse merken zorgen gespecialiseerde importeurs voor een breed overzicht van accessoires, onderdelen en motorkleding. Een uitgebreid activiteitenprogramma maakt daarnaast de MotoRAI 2004 tot een heus evenement. Van donderdag 21 tot en met zondag 24 oktober in Amsterdam RAI.

Met de MotoRAI 2004 wordt een krachtig vervolg gegeven aan de succesvolle editie van 2003. Mede ingegeven door de wens om de beurs meer actieve dimensies te geven, is besloten om het vloeroppervlak van de beurs andermaal verder uit te breiden. Waren vorig jaar de Hollandhal, de Randstadhal en de Deltahal het decor voor de MotoRAI, dit jaar wordt daar nog de grote Parkhal aan toegevoegd. Dat zorgt voor een vloeroppervlak van bijna 30.000 vierkante meter. Ruwweg iets meer dan de helft daarvan wordt gebruikt voor het tonen van het laatste motornieuws, het andere deel van de beursvloer is ingeruimd voor tal van activiteiten en entertainment.

ONK Stuntrijden
Zo wordt in de Parkhal een Live Action Arena ingericht, waar gedurende de hele MotoRAI-periode tal van spectaculaire activiteiten worden ontplooid. Eén van de smaakmakers is het Open Nederlands Kampioenschap Stuntrijden, op vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober. Daarbij wordt er in drie categorieën gestreden: motoren tot 150 kilo, tweecilinder motoren zwaarder dan 150 kilo en motoren ongeacht de zwaarte maar met één of meerdere passagiers. In elke categorie wordt een voorronde en een finaleronde gehouden en het is nadrukkelijk de bedoeling om van het Open Nederlands Kampioenschap Stunten een jaarlijks terugkerend evenement op de MotoRAI te maken.

Stuntmannen
Maar, de Live Action Arena biedt nog veel meer entertainment. Zo stuurt een tweetal motormerken zijn beste stuntrijders naar Amsterdam. Harley-Davidson bijvoorbeeld komt met Craig Jones naar de MotoRAI, terwijl Triumph Kevin Carmichael stuurt. Carmichael, die met een Triumph in 2003 wereldkampioen stunten werd, zal overigens niet alleen in de Live Action Arena te bewonderen zijn, hij komt ook naar de Harley-stand voor handtekeningensessies. Craig Jones zal dat op de stand van Harley-Davidson doen. Verder maakt de beroemde stuntrijder A.C. Farias opnieuw zijn opwachting in Amsterdam. De van oorsprong Braziliaanse, maar nu in Spanje woonachtige kampioen zal in de Live Action Arena meer op één wiel dan op twee wielen rijden. Van geheel nieuwe orde is trial- en stuntkampioen Dirk Manderbach, die in de Arena zal verschijnen met een Sachs MadAss. Een op een mountainbike gebaseerde brommer, die speciaal voor Manderbach is opgevoerd en waarmee hij bloedstollende staaltjes balanceer- en trialtechniek kan laten zien.

Supermoto
De Live Action Arena biedt verder onderdak aan
Supermoto-demonstraties. Supermoto is een vrij nieuwe, snel groeiende en spectaculaire vorm van motorsport. Het is afkomstig uit Frankrijk en het komt in feite neer op het, min of meer als bij speedway, glijden en driften met omgebouwde crossmotoren en quads. Meestal wordt er daarbij gereden op een circuit dat voor 70 procent uit asfalt en dat voor het overige deel onverhard is, maar er zijn ook volledig uit asfalt bestaande Supermoto-banen. Zo wordt er geregeld geracet op kartcircuits. Een manche duurt meestal 15 tot 20 minuten, maar op het asfalt van de Live Action Arena in de RAI zullen vooral demonstraties worden getoond. Bekende Nederlandse Supermoto-coureurs zijn Marcel van Drunen en Remy van Rees.
De SOBW (Stichting Organisatie Brommer Wegraces), aangesloten bij de KNMV, verzorgt eveneens demonstraties in de Live Action Arena. De stichting heeft als doel het mogelijk maken van wegraces met 50 cc-machines en organiseert sinds 1998 op een veertiental plaatsen in Nederland dergelijke evenementen. Op de MotoRAI zullen enkele sterke staaltjes van deze lichte vorm van Supermoto getoond worden, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen scooters en schakelbrommers. De demonstraties worden verzorgd door een groep Kicxstart Expi-coureurs en een aantal rijders uit de Bridgestone Topscooter-klasse. Deelname aan SOBW-races is al mogelijk vanaf 12 jaar en biedt zeker perspectief: coureurs als Barry Veneman, Raymond Schouten en Arie Vos begonnen ooit in de SOBW-klasse.

VRO-demonstraties
De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) licht tijdens de MotoRAI in de Live Action Arena een tipje van de sluier op rond de Voortgezette Rij Opleidingen (VRO). Dat zijn trainingen, waarbij een motorrijder zijn machine nóg beter leert beheersen. Er worden demonstraties gegeven door instructeurs van de KNMV, maar het publiek zal ook worden uitgenodigd om deel te nemen. Bij de VRO-demonstraties zal onder andere het gebruik van ABS (anti-blokkeer remsysteem) op motorfietsen worden getoond.

Kinderparadijs
In de Parkhal (Hal 8) zullen overigens ook nog diverse mogelijkheden zijn voor het publiek om deel te nemen. Zo wordt er gewerkt aan opstapmogelijkheden bij een Trial-circuit. Hier kan het publiek kennismaken met stunten op niet-gemotoriseerde tweewielers, goed beschouwd de basis voor elke motorstunter. AC Farias is immers ook ooit op zon spatbordloos fietsje begonnen. En over fietsjes gesproken: voor kinderen komt er op de MotoRAI een kinderparadijs, waar naar hartelust kan worden gereden op pocket-bikes en mini-quads. Uiteraard met inachtneming van alle veiligheidsnormen, want uitbannen van gevaarlijke situaties staat voorop.

Motornieuws
Het is verder duidelijk dat er op de MotoRAI véél nieuws te zien zal zijn. Noviteiten en primeurs vormen een grote smaakmaker op de MotoRAI. De beurs markeert immers de start van het motorseizoen en wordt door veel bezoekers benut om het meest recente aanbod van de diverse merken te bekijken. Dat aanbod is in oktober immers net beschikbaar gekomen en de diverse fabrikanten en importeurs doen er alles aan om hun laatste modellen naar Amsterdam te halen. Bovendien zullen ze op hun stands nog diverse extra activiteiten ontplooien. Suzuki bijvoorbeeld heeft laten weten de twee Nederlandse topcoureurs van Team Suzuki, Barry Veneman en Jarno Janssen, op de stand (10.005) te zullen presenteren.
Harley-Davidson (09.019) benut de introductie van het nieuwe Springer Softail-model voor een overzichtspresentatie van de beroemde Springer-voorvork. Met een achttal oude modellen wordt de evolutie van de Spinger voorvorkconstructie zichtbaar gemaakt. Ook op de Harley-stand een tiental Buell Streetfighter-modellen: tien persoonlijke variaties op één motorfiets. Daarnaast hebben merken als MV Agusta, Aprilia, Yamaha, Kawasaki en KTM alsmede het blad Motor Magazine toegezegd extra activiteiten te ontplooien op de MotoRAI. Voor de laatste informatie daarover kan de site www.motorai.nl worden geraadpleegd.

Reistheater
Wegens succes geprolongeerd is het Reistheater. Op de MotoRAI 2003 deden tal van liefhebbers hier inspiratie op voor een al dan niet verre reis per motor en dat was reden voldoende om voor de MotoRAI-editie van 2004 opnieuw een Reistheater in te richten. Er komt een aantal bijzondere motorfietsen te staan. Zoals de KTM van Arjen Hilbers, die een wel zeer barre tocht door Algerije heeft doorstaan. Hilbers komt overigens zelfs ook naar het Reistheater, om zijn avonturen toe te lichten. Verder komen er diverse Paris-Dakar-machines te staan alsmede de Suzuki DR600, waarmee de broers Udo en Harald Lamers samen vrijwel alle werelddelen hebben doorkruist. En motorreiziger Boudewijn Rooseboom laat zien hoe zijn BMW 1100 GS is toegetakeld tijdens een reis van een jaar door Zuid-Amerika. Van die trip is een mooie DVD-film gemaakt, die in het Reistheater wordt vertoond. Liefhebbers van reizen door Azië worden op hun wenken bediend door Rusland-specialist Pieter Hennipman en door Ad van de Heuvel, die samen met zijn vriendin Monic als eerste Nederlandse motorrijder door Zuid-Korea is getrokken.

Proefrijden en Hall of Fame
Een succes van vorig jaar, dat in de 2004-editie van de MotoRAI dan ook opnieuw wordt aangeboden, is het proefrijden. Bezoekers kunnen daarbij, mits in het bezit van een geldig motorrijbewijs, een geselecteerd aantal motoren uitproberen op de wegen rondom Amsterdam. Want hoe mooi een motor er ook uitziet, je voelt pas écht wat hij kan tijdens een daadwerkelijke proefrit. Aanmelden hiervoor kan op de stand van KNMV en de proefritten worden begeleid door KNMV-instructeurs.

Het team van de MotoRAI heeft verder een Hall of Fame samengesteld, waar dit jaar de Café Racer centraal staat. Klassieke naked bikes, waarmee bloedstollend hoge snelheden konden (en nog altijd kunnen) worden gehaald tijdens straatraces, overal in Nederland en de rest van Europa. Traditiegetrouw is er op de laatste zondag van de beurs, 24 oktober, een Bikers Parade. Een grote motortocht door Amsterdam, onder leiding van de KNMV.

TT-Café
En natuurlijk kent de MotoRAI dit jaar opnieuw een gezellig motorcafé. Dat wordt dit jaar geheel in race-stijl aangekleed, want het jubilerende TT Circuit Assen gebruikt het als zijn onderkomen. Op 25 juni 2005 wordt in Assen de 75-ste editie van de beroemde Dutch TT (Tourist Trophy) gereden en op die festiviteiten wordt alvast een voorproefje genomen tijdens de MotoRAI. Wie zijn MotoRAI-entreekaartje inlevert bij het TT-Café in de Holland Hal (stand 11.042) , krijgt daar een prijsformulier en maakt zodoende kans op een prijzenpakket van totaal 15.000 euro. Zo zijn er VIP-arrangementen te winnen voor de Jubileum-TT en het WK Superbike, maar ook een ADS anti-slipcursus, een CRT rijvaardigheidstraining, een Arai-helm, gratis deelname aan de landelijke motordag en nog veel meer.

Openingstijden
De organisatie van MotoRAI 2004 is in handen van Amsterdam RAI, onder auspiciën van de afdeling GT (Gemotoriseerde Tweewielers) van de RAI Vereniging. De MotoRAI is op donderdag 21 en vrijdag 22 oktober open van 11 tot 22 uur en in het weekend, zaterdag 23 en zondag 24 oktober, van 10 tot 18 uur. Een toegangskaartje kost 12,50, kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen. Er zijn ook meerdaagse kaarten: voor twee dagen kosten die 19 euro, voor drie dagen 26,50 euro en vier dagen toegang tot de MotoRAI kost 32 euro. Overigens is er een mogelijkheid tot kaart-voorverkoop via internet én via de motordealers. Meer informatie over de beurs is ook te vinden op www.motorai.nl.

Amsterdam, 17 september 2004

---

Noot voor de redactie /