Universiteit van Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

Utrechts Universiteitsfonds / Alumnibureau

13 oktober 2004

Utrecht Lezingen in de regio 2004

Multiculturaliteit in het strafrecht

Moet het strafrecht rekening houden met de etnische achtergrond van verdachten? Nederland is feitelijk multicultureel geworden, en ook het minderhedenbeleid is gedeeltelijk gebaseerd op multiculturalisme. Frank Bovenkerk, hoogleraar criminologie en onder andere bekend door zijn bijdrage aan de parlementaire enquête Opsporingsmethoden, gaat in op de vraag of ook het strafrecht rekening zou moeten houden met de etnische achtergrond van de verdachten. De lezing vindt plaats op 21 oktober 2004 in Tilburg, en is onderdeel van de 'Utrecht Lezingen in de regio 2004'.

Prof. dr. Frank Bovenkerk (1943) is cultureel antropoloog, en als hoogleraar Criminologie verbonden aan de Utrechtse faculteit Rechtsgeleerdheid. Hij publiceerde over migratie, Nederland als multi-etnische samenleving en deed onderzoek naar rasdiscriminatie. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar studie van de georganiseerde misdaad (hij rapporteerde ten behoeve van de Parlementaire Enquêtecommissie Opsporingsmethoden) en de criminaliteit van etnische groepen. Hij coördineert een omvangrijk onderzoek naar multiculturaliteit in de strafrechtspleging. Hij kreeg bekendheid met zijn biografie van de eerste Nederlandse spijtoptante die in Italië samenwerkte met politie en justitie 'La Bella Bettien' en met 'De Maffia van Turkije' dat hij samen met Yücel Yesilgöz publiceerde. In 2001 is verscheen het boek 'Misdaadprofielen' (Meulenhoff).

Meer informatie

Donderdag 21 oktober 2004, 17.00 uur (ontvangst 16.30 uur)

Tilburg, gebouw Interpolis, Spoorlaan 298.

Utrecht Lezing: Multiculturaliteit in de strafrechtspleging?

Prof. dr. Frank Bovenkerk.

Onderdeel van het programma 'Utrecht Lezingen in de regio'. Meer informatie over deze en overige Utrecht Lezingen: www.alumni.uu.nl.

De 'Utrecht Lezingen in de regio' worden dit najaar gehouden op verschillende plaatsen in Nederland. De lezingen zijn een initiatief van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds en worden door regionale netwerken van Utrechtse alumni georganiseerd. De lezingen zijn toegankelijk voor alumni en andere relaties van de Universiteit Utrecht.