Gemeente Dongen


Dongen ook opgenomen in fietsknooppuntennetwerk 19-10-2004 14:20 Wethouder Velthoven slaat eerste paal bewegwijzering Op donderdag 21 oktober slaat wethouder Joop Velthoven de eerste bewegwijzeringpaal voor het fietsknooppuntennetwerk in de gemeente Dongen. De eerste paal wordt geplaatst aan de Kanaaldijk Noord nabij de fietsbrug over het Wilhelminakanaal. De bewegwijzering maakt deel uit van het Brabant-brede fietskooppuntensysteem. De officiële oplevering van het netwerk voor Midden-Brabant is in het voorjaar van 2005 gepland.
Het fietsknooppuntensysteem is naar Brabant overgewaaid vanuit Limburg en België waar het al een groot succes is. De fietser is niet meer afhankelijk van een vastomlijnde route. Hij kan zelf zijn route uitstippelen en de gewenste afstand bepalen. Dat kan aan de hand van knooppuntennummers die fietspaden en fietstrajecten aan elkaar knopen. Bij ieder knooppunt bevindt zich een overzichtskaart van de knooppunten in de omgeving. De fietser kan dus nog ter plekke beslissen welke route hij neemt. Het systeem past in de huidige tijdsgeest waarin de fietser zelf beslissingen wil maken en niet meer bij het handje genomen wordt.

Netwerk
In Brabant is het fietsknooppuntenconcept al ontwikkeld voor de regios Zuidoost-Brabant, Noordoost-Brabant, het Land van Heusden & Altena en de Baronie van Breda. Midden-Brabant vormde tot nu toe nog een witte vlek op de kaart. Daar komt verandering in. Het Brabants Bureau voor Toerisme (BBT) is in opdracht van een achttal Midden-Brabantse gemeenten druk bezig ook hier een netwerk te ontwikkelen, dat aansluit op de andere netwerken. De gemeente Dongen wordt straks ook in de routes opgenomen. In en rond Dongen komt een viertal knooppunten, met een mooie route langs de westkant van de stad.

Oplevering
Komend voorjaar wordt het fietsknooppuntennetwerk in Midden-Brabant officieel in gebruik genomen. In januari 2005 wordt de bewegwijzering en de bijbehorende fietskaart van Midden-Brabant opgeleverd. De kaart is straks verkrijgbaar bij de VVV-kantoren. In maart 2005 vindt een feestelijke opening plaats. Op www.routebureaubrabant.nl, de website van Routebureau Brabant, wordt het fietsknooppuntennetwerk uitgebreid gepromoot. Routebureau Brabant is een nieuw initiatief van het Brabants Bureau voor Toerisme en partners. Het heeft als doel het gebruik van recreatieve routes in Brabant te bevorderen.

Dongen op de kaart
De gemeente Dongen is erg blij met dit initiatief. We zijn druk bezig met het ontwikkelen van toeristisch recreatief beleid, aldus wethouder Joop Velthoven die toerisme en recreatie in zijn portefeuille heeft, in november spreekt de raad zich uit over een toeristisch en recreatief actieplan. Economisch gezien is de sector toerisme en recreatie voor wat betreft inkomensvorming en werkgelegenheid nog van beperkte betekenis. Wij willen hier graag verandering in brengen door Dongen toeristisch op de kaart te plaatsen. We haken dan ook graag bij het initiatief van het Brabants Bureau voor Toerisme aan om routes in en rond onze gemeente te ontwikkelen. Enige maanden geleden trouwens heeft het BBT ook drie wandelroutes in de gemeente Dongen ontwikkeld. Ook zon mooi initiatief waarmee Dongen letterlijk en figuurlijk op de kaart wordt gezet.