Erasmus MC


Drie dimensionale conformatie radiotherapie bij prostaat carcinoom focus op toxiteit

Op donderdag 21 oktober 2004 promoveert P. Koper (Woudestein, Senaatszaal, 13.30 uur) op zijn proefschrift Drie dimensionale conformatie radiotherapie bij prostaat carcinoom focus op toxiteit.

Bij de bestraling van prostaatkanker worden drie dimensionale afbeelding, dosisberekening en afscherming gebruikt naast doorlichtingsbeelden. Hiermee wordt de hogere bestralingsdosis meer gericht op de tumor en worden gezonde weefsels gespaard. De promovendus onderzocht de verschillende aspecten van deze behandeling op de afdeling radiotherapie in het Erasmus MC, locatie Daniel den Hoed.
Door bewegingsstudies zijn de bewegingen beter voorspelbaar en worden de afmetingen van de bestralingsvelden beperkt. In een vergelijkende studie zijn de bijwerkingen van met name de darmen beperkt. In samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, het Radiotherapeutisch Instituut Friesland en het Zeeuws RadioTherapeutisch Instituut verrichte Koper een vergelijkend onderzoek naar de verbetering van de tumorcontrole door middel van een verhoging van de bestralingsdosis. Voor wat betreft de urologische klachten is in 15-20% sprake van een verhoogde nachtelijke frequentie en medicament gebruik voor urinewegklachten. De klachten hierbij zijn na behandeling verhoudingsgewijs identiek aan de klachten voor de behandeling. De effecten van de dosis verhoging op de tumorcontrole zijn op dit moment nog niet bekend. De promovendus verwacht dat de verhoogde bestralingsdosis voor sommige patiƫntengroepen leidt tot een betere tumorcontrole.

Promotor: prof.dr. P.C. Levendag, Radiotherapie