FNV

Kinderopvang verdient beter

De FNV voert donderdag 21 oktober in Groningen actie voor betaalbare en kwalitatief goede kinderopvang. Tussen 12.30 en 13.30 uur worden ballonnen en pamfletten uitgedeeld aan deelnemers van een Europese conferentie over kinderopvang. De actie maakt deel uit van een estafette van vakbondsacties tegen het kabinetsbeleid. In dat kader worden ook de conferenties bestookt die het Nederlandse kabinet organiseert in het kader van zijn EU-voorzitterschap.

Het gaat niet goed met de kinderopvang in Nederland. De kosten zijn hoog en dit verandert niet met de invoering van de nieuwe Wet Kinderopvang per 1 januari 2005. Door de hoge kosten werken veel vrouwen in deeltijd en worden vaak oplossingen voor opvang gezocht in de informele sfeer. De wet stelt ook geen duidelijke kwaliteitseisen. Hierdoor gaat de kwaliteit van de opvang achteruit. Bovendien hebben ouders elke dag problemen met de opvang van hun schoolgaande kinderen tijdens de lunch. De overheid heeft hier nog steeds geen voorziening voor getroffen.

Wat wil de FNV?
De FNV wil Betaalbare en toegankelijke kinderopvang voor iedereen In Nederland zijn ouders, overheid en werkgevers samen verantwoordelijk voor de kosten van kinderopvang. Werkgevers zijn nu niet verplicht om hun deel bij te dragen. De overheid compenseert deze ontbrekende vergoeding voor de meeste ouders slechts tot 2009. Dat betekent dat ouders vanaf 2009 deze kosten zelf moeten dragen.

De FNV vindt dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen. Door werkgevers die niet vrijwillig bijdragen een verplichting op te leggen, of door een blijvende en volledige compensatie voor de ontbrekende werkgeversbijdrage.

De FNV wil kwalitatief goede kinderopvang
De kwaliteit van de kinderopvang moet gewaarborgd zijn. De wet formuleert nu slechts basiskwaliteitseisen waaraan de kinderopvang moet voldoen. Dit is onvoldoende. De FNV wil duidelijke kwaliteitseisen die wettelijk zijn vastgelegd, waarbij ook de controle is gewaarborgd.

Eindelijk een wettelijke regeling voor de tussenschoolse opvang. De overheid heeft niets geregeld voor de opvang tussen de middag van schoolgaande kinderen. De FNV wil dat de tussenschoolse opvang wordt opgenomen in de Wet Kinderopvang. Deze opvang moet gedaan worden door professionals. Ouders moeten de garantie hebben dat zij zonder zorgen kinderen en werk kunnen combineren.

Actie Kinderopvang. Donderdag 21 oktober, 12.30 - 13.30 uur, Martiniplaza, Leonard Springerlaan 2, Groningen. Er zullen ballonnen met pamfletten worden uitgedeeld aan de congresgangers van de Europese Conferentie 'Childcare in a changing world'. Deze vindt plaats in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, onder verantwoordelijkheid van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Meer informatie: FNV Voorlichting, Harrie Lindelauff, (020) 58 16 552

19 okt 04 15:17