FNV bezet ministerie Sociale Zaken

Zo'n 200 leden van FNV Bondgenoten hebben woensdagochtend het ministerie van Sociale Zaken bezet. Goed geluimde actievoerders zetten even voor zeven uur Heras-hekken voor de ingangen, auto's werden overdwars voor de ingang van de parkeergarage gezet.

De demonstranten - waaronder vakbondsleden bij Corus en Nedcar die volgende week 24 uur gaan staken - hingen overal spandoeken op, met teksten als 'Prepensioen: wanneer blaast dit kabinet zichzelf op?'

Na de succesvolle stakingsdag in het openbaar vervoer zijn nu andere sectoren aan de beurt. De actiekalender loopt tot de kerstvakantie langzaam vol.

· Donderdag 21 oktober is er een prikactie rond het Nederlandse EU-voorzitterschap. Bij de start van een internationale conferentie over kinderopvang delen vakbondsleden pamfletten en ballonnen uit. Ook opent de FNV een meldpunt voor klachten over kinderopvang.

· Vrijdag 22 oktober is de politie in Noord-Brabant aan de beurt. Agenten houden een werkonderbreking en gaan met bussen naar het stadhuis van Den Bosch. Burgemeester en korpsbeheerder Rombouts (CDA) krijgt een petitie aangeboden.

· De stakingen bij Corus en Nedcar van volgende week maken deel uit van een actiedag in de metaal op woensdag 27 oktober. In totaal leggen dan tienduizenden werknemers bij honderden bedrijven het werk neer.

· De week daarna zijn acties bij defensie en bij de media aangekondigd.

20 oktober 2004