Gemeente Nijmegen

persbericht

|DATUM NUMMER PERSBERICHT        |
|21 oktober 2004 P099            |
Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 2380

VOORMALIG RIJKSBOUWMEESTER 'LEERT' VAN JONGE BOUWMEESTERS

In de Waaslprong is een bijzonder ontwerpavontuur gestart. Kinderen van drie scholen worden uitgenodigd te denken over de betekenis van bouwwerken en functioneren als inspiratoren voor voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen.

Op 18 oktober is het project 'Jonge Bouwmeesters' gestart bij de scholen Geldershof, de Oversteek en het Talent in de Waalsprong. In dit project over de betekenis van bouwwerken gaan kinderen serieus aan het werk als inspirator, vormgever en architect. Hun taak: voormalig Rijksbouwmeester Jo Coenen inspireren over de betekenis van de Waalsprong, zodat hij als architect of moderator een voor dit gebied passend monument kan ontwerpen. Het is nog niet zeker of de Waalsprong een echt fysiek monument overhoudt aan dit ontwerpexperiment. Gezien de belangenloze en enthousiaste inzet van scholen, instellingen en bedrijven is het project nu al onvergetelijk.

'Jonge Bouwmeesters' is een onderdeel van een van de initiatieven uit 'Het Geheugen van de Stad'. Het is een ontwerpavontuur gesitueerd aan weerszijden van de Waal. De realisatie van de fietsbrug vormde de aanleiding voor de plannen om het oude spoorweglandhoofd aan de zuidzijde van de Waal zijn oorspronkelijke gedaante en betekenis als stadspoort terug te geven. Tegelijkertijd, om de verbondenheid tussen beide delen van de stad te benadrukken, zal een ontwerp worden gemaakt voor een nieuwe 'stadspoort' of monument in de Waalsprong. De beide monumenten 'knipogen' als het ware naar elkaar. Dit noordelijke oevermonument moet een waardige tegenhanger worden van het historische spoorweglandhoofd, in een eveneens uitgesproken, maar eigentijdse vormgeving. Architect of moderator voor de ontwerpopgave is Jo Coenen, voormalig Rijksbouwmeester. Het nieuwe monument krijgt een symbolische lading. Het gebied is in verandering; het landschap verandert en oude bewoners moeten hun plek gaan delen met nieuwe bewoners. In dit gebied worden oud en nieuw met elkaar geconfronteerd en verweven.

Het onderzoek naar de betekenis van het nieuwe monument wordt gedaan door de kinderen - oude en nieuwe bewonertjes - die in het betrokken gebied naar school gaan. De uitkomsten van hun zoektocht naar de identiteit van het gebied moeten Jo Coenen inspireren. De kinderen worden bij hun zoektocht begeleid door professionele kunstenaars: Jan-Wieger van den Berg en Corrie Kuijs. Zij doen dat aan de hand van verhalen en feiten uit het verleden, maar ook met fantasieën, verwachtingen en wensen voor de toekomst. De kinderen leren om de betekenis om te zetten in vorm. Ter voorbereiding op het project heeft Museum Het Valkhof de kinderen uitgenodigd om tegen gereduceerd tarief de tentoonstelling over de Bataven te bekijken. Voor de lessen is gebruik gemaakt van materiaal van Stichting Kunst en Cultuur Gelderland, NAI, bureau Archeologie gemeente Nijmegen en Het Archief Nijmegen.

Zoals het echte kunstenaars betaamt krijgen alle kinderen van drukkerij Trioprint Nijmegen een 'inspiratieboekje' waarin ze hun schetsen en aantekeningen kunnen maken. Om het ontwerpproces echt te maken vinden de vormlessen in een speciaal daarvoor ingericht atelier plaats: de kassen van Raoul Jansen aan de Oosterhoutsedijk. In het atelier werken de kinderen hun ontwerpen uit met materiaal (zoals blokken piepschuim) beschikbaar gesteld door Synprodo Productie BV uit Wijchen en Schulpen Nijmegen B.V. Door Van Ewijk Transport Nijmegen zijn enorme hoeveelheden piepschuim naar de Waalsprong gebracht.

De pers is uitgenodigd om de kunstenaars te spreken over het project en om, waar mogelijk, een les(deel) bij te wonen. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Afdeling Stadsontwikkeling, bureau Architectuur en Monumenten,: Maerle Snabel, 024-329 9709, m.snabel@nijmegen.nl

Korte Nieuwstraat 6

6511 PP Nijmegen

Telefoon (024) 329 91 11

Telefax (024) 2378

E-mail gemeente@nijmegen.nl


Postadres

Postbus 9105

6500 HG Nijmegen

---- --