Provincie Noord-Brabant




Mits PS instemt: Deelname provincie in Agro & Co

Als het aan het college van GS ligt, neemt de provincie deel in de innovatiemaatschappij voor de plattelandseconomie, Agro & Co Brabant. GS willen tot en met 2007 jaarlijks E 500.000,- subsidie verlenen aan de Stichting Agro & Co Brabant en eveneens voor dezelfde periode een totaalbedrag van E 2.3 miljoen aandelenkapitaal storten in het Agro & Co Kapitaalfonds BV. De Brabantse Rabobanken en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZTLO) zegden al eerder ieder eenzelfde bedrag toe. Het doel is om nieuw ondernemersschap te stimuleren en daarmee de dynamiek en duurzaamheid van het Brabantse landelijk gebied te bevorderen. GS leggen dit voorstel voor aan de commissie EMG op 12 november a.s.

De afname van de landbouwfunctie heeft de vitaliteit van het platteland geen goed gedaan. Vernieuwende, perspectiefvolle activiteiten moeten met behulp van Agro & Co uitgroeien tot nieuwe economische dragers voor het landelijk gebied.
Agro & Co bestaat uit twee onderdelen. De Stichting Agro & Co Brabant biedt hulp, advies en ondersteuning bij het opzetten van nieuwe perspectiefvolle, bedrijfsmatige activiteiten. Het Agro & Co Kapitaalfonds BV zal financieel participeren in kansrijke bedrijven. Hierdoor wordt de provincie een van de drie aandeelhouders, naast de ZTLO en de Rabobanken.

De afgelopen maanden zijn al zo'n twintig initiatieven bij Agro & Co aangemeld waaronder een internationaal centrum voor de paardenhouderij en de verbreding van een biologisch fruitteeltbedrijf en de ontwikkeling van een nieuw landgoed waarbij natuur, cultuur en economie hand in hand gaan. Het is de bedoeling dat Agro & Co tot en met 2011 operationeel is en minstens 40 kansrijke projecten in de ontwikkeling ondersteunt en circa 45 bedrijven medefinanciert.