Provincie Overijssel

Provincie stimuleert project aansluiting HBO-V en zorginstellingen

De provincie steunt het initiatief van de hogescholen Windesheim en Saxion om regionaal praktijkonderwijs in de zorg te verbeteren. Dat dit nodig is, blijkt wel uit recente cijfers: van de 143.000 eerstejaars Hbo-studenten stonden er 3264 in het studiejaar 2003 - 2004 ingeschreven bij een van de instellingen voor HBO-Verpleegkunde. In totaal ontvingen 2141 studenten dat jaar hun diploma als verpleegkundige. Een bescheiden score vergeleken met diploma's afkomstig van opleidingen als HBO economie (bijna 4000) of rechten (3152).* De kans dat alle gediplomeerde HBO-V'ers direct in de zorg aan de slag kunnen, is echter gering. De praktijk leert namelijk dat het opleidingsaanbod en de vraag van de gespannen arbeidsmarkt voor hoger geschoolde verpleegkundigen niet altijd goed aansluit.

De provincie Overijssel maakt zich sterk voor een betere koppeling van vraag en aanbod, gezien het grote belang van de zorgsector, ook in de regio Oost-Nederland. Samen met elf van de grootste zorginstellingen in de regio zetten de provincie en de HBO-V opleiding van de hogeschool Windesheim zich in voor dit project. Overijssel stelt voor
2 projecten een bedrag van bijna 110.000 euro beschikbaar.

Het resultaat hiervan is een nieuw duaal (dus beroepspraktijk gebaseerd) onderwijstraject. Daarnaast is er geld beschikbaar voor een evaluatieonderzoek dat het rendement van de opleiding onder de loep neemt. "We willen immers weten in hoeverre deze aanpak nu ook zijn vruchten afwerpt", aldus gedeputeerde Carry Abbenhues van Economie en Innovatie. Zij maakt zich sterk voor deze goede aansluiting om "een vruchtbare wisselwerking tussen opleiding en instelling teweeg te brengen."

Sinds september 2003 werken derdejaars studenten HBO-V met de nieuwe leerroute op verschillende verpleegafdelingen van de deelnemende instellingen. Het resultaat is nu dus onderwerp van onderzoek: verwerft de student kennis en vaardigheden die in de praktijk toepasbaar en zinvol zijn? Abbenhues verwacht veel van de nieuwe aanpak: "De scholen brengen de vernieuwingen in de praktijk en de instellingen brengen dit weer binnen de school. De provincie brengt met financiële hulp de scholen en de zorgverlening op een hoger peil. Met relatief weinig middelen bereiken we in één klap dertien organisaties verspreid over de hele provincie!"

De provincie trekt tevens geld uit voor het aanvullende traject dat de deskundigheid van medewerkers van de zorginstellingen die de studenten begeleiden opvijzelt. Het werken met een nieuwe duale leerroute vereist immers extra scholing van werkbegeleiders. Een student moet bijvoorbeeld een plan ontwikkelen om tot integrale zorgverlening te komen, een protocol ontwerpen of een scholingsplan opzetten en uitvoeren. De provincie Overijssel stelt geld beschikbaar voor een cursus voor honderd medewerkers.

Deze projecten zijn een uitwerking van het Meerjarig Economisch Uitvoerings Perspectief (MEUP). De provincie is nu bezig met het opstellen van het uitvoeringsprogramma 2005 voor onder meer de actielijn 'het verbeteren van de aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs'. Het gaat hier concreet om het verminderen van de jeugdwerkloosheid en de preventie en de aanpak van voortijdige schooluitval bij VMBO en MBO. Voor dit laatste speerpunt wil de gedeputeerde met gemeenten en de betrokken wethouders nog dit jaar concrete afspraken maken.


* cijfers uit de onderwijsspecial van de Volkskrant

© 2004 Provincie Overijssel